Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OŠ Sveti Sava

Liplje: Roditelji odlučni u zahtjevu da djeca izučavaju bosanski jezik

liplje skola Fena 3 (1)

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Zvorniku nije želio govoriti za medije

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” Zvornik, područnom odjeljenju Liplje danas je održan sastanak između roditelja učenika područne škole, predstavnika OSCE-a i direktora škole, a povod je onemogućavanje izučavanja bosanskog jezika u područnoj školi Liplje.

– Rekli su nam da imaju nekakvu odluku ili nekakav trag od Ministarstva prosvjete RS-a i Pedagoškog zavoda RS-a da se djeci ne može upisivati bosanski jezik, nego jezik bošnjačkog naroda. Mi tri godine tražimo taj papir, da nam dostave tu odluku ili sporazum na osnovu čega to rade. I na ovom sastanku smo se opet dogovorili, dali smo rok od 15 dana da nam direktor pošalje kopiju te odluke na osnovu koje on upisuje djeci jezik bošnjačkog jezika, a na svakom sastanku tvrdi da naša djeca imaju pravo da uče bosanski jezik – izjavio je Hajrudin Okanović, jedan od roditelja koji su prisustvovali sastanku.

Djeca koja idu u područno odjeljenje Liplje će nastaviti pohađati nastavu do 30. septembra, kako su kazali okupljeni roditelji, do kada je rok da im bude dostavljena pismena odluka o ukidanju bosanskog jezika u školama Repulike Srpske.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Zvorniku nije želio govoriti za medije.

Sastanku se nisu odazvali pozvani zvaničnici sa nivoa države Bosne i Hercegovine.

Roditelji tvrde da problem traje od 2019. godine.

– Oni su uvijek govorili da imaju taj dokument, onda smo mi štrajkovali glađu, dovodili su nas za pregovarački sto. Tu smo mi tražili taj papir po kome bi išli u tužbu, ali tog papira nije bilo i pisali su nam bosanski jezik. Kako je došao novi direktor on je prepravio u bošnjački jezik, a kako on kaže, izvršili su na njega pritisak iz Ministarstva prosvjete RS-a da to mora – izjavio je roditelj Muharem Sinanović.

Roditelji smatraju da je ovo mukotrpan posao, vjeruju u pravdu koju su dočekali i roditelji djece iz Konjević Polja.

Ukoliko ne dobiju zvaničnu odluku do 30. septembra djeca ponovo neće ići u školu dok im ne bude dozvoljeno izučavanje bosanskog jezika.