Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Listu lijekova u TK bi trebalo proširiti”

BiH

lijekovi tk

Nakon nedavne izmjene pozitivne liste lijekova u Tuzlanskom kantonu, Bego Gutić, premijer tog kantona, na današnjoj konferenciji za novinare povodom posjete ambasadora iz Makedonije, Hrvatske i Slovenije, negirao je da su oni vršili pritisak na kantonalnu Vladu po pitanju izmjene liste u korist domaćih proizvođača, a izjavio je da je pritisak dolazio od strane farmaceutskih kompanija.

Makedonski ambasador Rami Rexhepi, te hrvatski Ivan Del Vechio i ambasador Slovenije Iztok Grmek sa Gutićem su razgovarali o obostranoj saradnji farmaceutskih kompanija iz okruženja.

Grmek je podsjetio da je na tržištu Slovenije samo jedan bh. proizvođač sa pet svojih lijekova, koji je na tom tržištu prisutan 50 godina.

“Slovenačke firme su mi se žalile da su isključene sa liste lijekova u TK nakon nedavnog usvajanja nove pozitivne liste lijekova. Smatram da bi listu trebalo proširiti”, izjavio je Grmek.

Vlada TK je 2. novembra ove godine usvojila novu pozitivnu listu lijekova, ali ukoliko bi ubrzo i Vlada FBiH usvojila listu lijekova, tada bi se kantonalna ponovo mijenjala i usklađivala sa Federalnom.

“Tokom današnjeg razgovora pokušali smo pronaći prostor za kompanije iz ove tri zemlje. Prema staroj listi, 73 procenta na listi su bili lijekovi stranih proizvođača, a sada je taj procent 61”, izjavio je Gutić.

Prema dostupnim informacijama iz Vlade TK, od ukupnih 61 procenata stranih proizvođača lijekova, na proizvođače iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije se odnosi 25 posto, dok su ostatak firme iz drugih država. S druge strane, u Vladi TK nemaju podatak o tome koliko su bh. lijekovi prisutni na ovim i ostalim tržištima iz okruženja i svijeta.

Ambasador Del Vechio rekao je da je hrvatsko tržište otvoreno za sve, te da metode ambasadora nisu ucjene i prekidi saradnje, nego razgovor i diplomatsko rješavanje problema.

“Monopol za koji smo smatrali da je prisutniji nije dobar ni za koga, a posebno ne za BiH koja je na putu ka Evropskoj uniji. U Republici Hrvatskoj pristup svim farmaceutskim firmama je potpuno otvoren, nema eliminacije unaprijed i proizvođači se svojim kvalitetom nameću, a onoliko koliko su sposobni i kvalitetni, toliko će i zaraditi”, izjavio je Del Vechio.