Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mamić novac prao preko ljudi koji su radili s Dodikom

zdravko mamic

Prije jedva desetak dana na konferenciji za medije u Maksimirskoj 128 novinari su po ko zna koji put Zdravku Mamiću počeli postavljati pitanja o menadžerskim poslovima njegovog sina, a on je i tada opet zanijekao da Mario posluje s Dinamom.

“Dinamo je iznad moje porodice. Stalno se stavlja moj privatni interes u prvi plan, što je čista laž, zloća. U slučaju bilo kojeg mladog igrača ne postoji zakulisna priča, ne postoje nikakvi odnosi, nikakva zastupanja i nikakve agencije. Zahvaljujući takvim spinovima, morao sam svom djetetu oduzeti pravo na rad”, kazao je Mamić.

I dok je Zdravko Mamić javnosti itekako poznati, Sandro Stipančić (44) i Igor Krota (47) – dvojica istarskih poduzetnika koja su u srijedu ujutro privedena zajedno s njima zbog sumnje da su se preko njihovih offshore računa radile sumnjive transakcije vezane uz Dinamove transfere – u medijima su se do sada rijetko spominjali, a i onda kada jesu, njihova imena navođena su uglavnom u problematičnim kontekstima.

U izvještaju ukrajinskog ministarstva finansija o korupciji i međunarodnom pranju novca spominje se i njihova kompanija LBC preko koje je prije pet godina tadašnja vlada Julije Timošenko naručila nekoliko desetaka vozila hitne pomoći za debelo prenapuhanu cijenu.

Sandro Stipančić spominjao se i u aferi vezanoj uz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je povlaštene investicijske kredite dijelio inostranim offshore kompanijama. Kada je Igor Krota u pitanju, njegova kompanija Adria Eta, koja je u formalnom vlasništvu offshore društva Pursuit iz Belizea, u javnosti se nedavno spominjala kao investitor u izgradnju pogona za proizvodnju humusa koji se trebao otvoriti u Buzetu.

“Vlasnik sam te kompanije ja i jedini razlog zbog kojeg smo je registrirali u Belizeu jest znatno jednostavniji i jeftiniji prijenos vlasništva među budućim partnerima. Prijenos u Hrvatskoj košta 500 eura, a na Belizeu 30 dolara i sve je gotovo za jedan dan”, izjavio je Krota početkom ove godine.

Njegova kompanija Adria Eta vlasnik je jedne etaže na adresi u Orange Cityju na Floridi, a u tome ne bi bilo ništa neobično da se na toj istoj adresi ne nalazi – ruševna baraka. Najzanimljivije u svemu tome jest da se na toj istoj adresi nalaze sjedišta brojnih fantomskih kompanija osoba iz čitave regije. Na primjer, tamo je bila registrirana i kompanija Modul LLC u suvlasništvu Alena Bunića i Gorana Sudarevića – prvom se sudilo zbog pljačke banke u Sloveniji, a Sudareviću je u toku suđenje zbog pokušaja otmice Krešimira Čorka, bivšeg zeta Marijana Hanžekovića.

Na istoj adresi bila je registrirana i tvrtka East Coface u čijem je suvlasništvu bio i Igor Mikola, jedan od najpoznatijih hrvatskih bjegunaca, pravomoćno osuđen za ubojstvo civila u Pakračkoj Poljani. Mikola se desetak godina skrivao u Peruu, a tamošnjim vlastima predao se lanjskog srpnja. Hrvatskoj je u tajnosti izručen prije mjesec dana.