Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljajić i Šarović: Akcioni plan za oblast turizma Srbije i BiH do 15. augusta

BiH

Ljajic Sarovic

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o načinima za dodatno jačanje bilateralne ekonomske saradnje u odnosu na to da robna razmena između dve zemlje raste iz godine u godinu.

Kako je navedeno u saopštenju službe za medije ministra Ljajića, Šarović i on su se dogovorili da do 15. augusta ove godine bude izrađen akcioni plan za oblast turizma između dve zemlje, kojim bi bili definisani konkretni oblici saradnje.

Kao posebno interesantni projekti u oblasti turizma, istaknuti su kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na reci Drini, realizacija školskih ekskurzija, različitih edukativnih kampova i zajednički nastup na trećim tržištima te je s tim u skladu dogovoren i zajednički nastup Srbije i BiH na sajmu turizma u Moskvi u septembru, kao i na sajmu turizma u Londonu, u novembru ove godine.

Govoreći o aktivnostima vezanim za ekonomsku trilateralu između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, ministar Ljajić je rekao da će “biti zatražena mogućnost bescarinskog izvoza goveđeg i ovčijeg mesa iz Srbije u Tursku, što bi i za Srbiju doprinelo obnovi stočnog fonda i jačanju mesnih industrija u regionu”, s obzirom da BiH već ima odobrene kvote mesa koje bescarinski izvozi u Tursku.

Ljajić i Šarović su se tokom sastanka dogovorili i da za tri nedelje u Sarajevu bude potpisan Memorandum o saradnji u oblasti namenske industrije između Srbije i Bosne i Hercegovine, a kako se navodi u daljem tekstu saopštenja, zahvaljujući tom Memorandumu biće olakšane izvozno-uvozne procedure dve države za proizvode iz ove oblasti.