Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranka za BiH pozvat će SDA na nastavak pregovora

BiH

jerlagic

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) pozvat će Stranku demokratske akcije (SDA) da u ponedjeljak ili utorak nastave razgovore o eventualnom učešću SBiH u koaliciji na federalnom nivou.

To je izjavio predsjednik SBiH Amer Jerlagić na pres-konferenciji održanoj tokom današnje sjednice Predsjedništva njegove stranke u Sarajevu.

On i drugi stranački dužnosnici, učesnici pres-konferencije, nisu potvrdili da će koalicioni sporazum biti potpisan u svakom slučaju, već najavili da sa SDA, dođe li do sporazuma, prethodno žele riješiti dosta otvorenih pitanja na dobrobit građana.

Inicijativa za osnivanje fonda za razvoj Bosne i Hercegovine bit će bitna stavka u nastavku razgovora, ističe Jerlagić. Njegova stranka želi otvoreno porazgovarati i o odnosu SDA spram nje u kantonima, kazao je također.

Predsjednik SBiH napominje da su se obistinila njegova upozorenja da dosadašnja koalicija na federalnom nivou neće opstati ni sto dana.

Praznina u dosadašnjoj koaliciji nastala je nedavno, kada je iz nje istupila Demokratska fronta, razilazeći se s partnerima – Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH.

U međuvremenu je Stranka demokratske akcije pozvala Jerlagićevu stranku na pregovore o učešću u eventualnoj novoj koaliciji i jedna runda tih pregovora održana je u ovoj sedmici.

Jerlagić kaže da je njegova stranka imala poziv i prije nešto više od mjesec dana od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.

Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH bile su u poslijeratnom političkom životu gotovo stalno učesnice u vlasti, ali je ova druga u međuvremenu izgubila na izborima prestižni status.