Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okružni sud u Banjaluci

Ljekar i medicinska sestra priznali krivicu, osuđeni zbog primanja mita

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Kako je pisalo u optužnici, Čančaru je stavljeno na teret da je primio 400 KM mita, a Sokolović 100 KM, i to 18. avgusta ove godine

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske bolnice Foča na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zato što je uzeo mito od Danijela Vesića kako bi njegovu suprugu Jovanu porodili carskim rezom.

Ovom presudom je obuhvaćena i Gordana Sokolović, medicinska sestra u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je dobila uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo, pišu Nezavisne novine.

Njima je presuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje su zaključili sa Republičkim tužilaštvom.

Kako se navodi u presudi, Čančar ovu novčanu kaznu mora da plati u roku od tri mjeseca nakon pravosnažnosti presude, a ukoliko to ne učini, kazna će biti zamijenjena zatvorom tako što će se za svakih 100 KM odrediti dan zatvora.

Od optuženih je presudom oduzet novac koji su primili kao mito, i to 100 KM i četiri pocijepane novčanice od po 100 KM.

Ovaj novac je pocijepao Čančar, koji je pokušao da vrati novac Vesiću kada se saznalo da je beba nakon poroda pala na pod, što je Vesić odbio, a novac je pokušala da vrati i medicinska sestra.

Kako je pisalo u optužnici, Čančaru je stavljeno na teret da je primio 400 KM mita, a Sokolović 100 KM, i to 18. avgusta ove godine.

Oni su to, kako se navodi, uzeli kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka, a koje su u skladu sa svojim ovlaštenjima morali izvršiti.

Podsjećamo, Vesićeva supruga Jovana se porodila dan kasnije i rodila djevojčicu J.V., koja je nakon porođaja medicinskom osoblju pala na pod.

Beba je tada zadobila ozbiljne povrede, i to glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom.

Ukazana joj je pomoć, međutim zdravstveno stanje se pogoršalo pa je odvezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stabilizovana, te joj se zdravstveno stanje značajno popravilo.

Otac djevojčice Danijel Vesić iz Trebinja je na osnovu priznanja ranije osuđen, i dobio je kaznu u iznosu od 5.000 KM.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju je okončalo istragu zbog pada bebe te podiglo optužnicu protiv Čančara i babice u bolnici Foča Biljane Kulić.

Kako se navodi u ovoj optužnici, terete ih za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. Kulić je krivično djelo počinila kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar zaposlen u bolnici Foča na poslovima šefa Ginekološkog odjeljenja.

“Kulić je pri pružanju medicinske pomoći nakon poroda pacijenta V.J. iz Trebinja, kao babica postupila suprotno pravilima ljekarske struke te je zbog neadekvatnog postupanja novorođenče ispalo sa pomoćnog stola na pod. Čančaru se na teret stavlja da je prilikom vršenja poroda pacijentkinje V.J. postupao suprotno pravilima ljekarske struke, pa je tako, nakon što je beba pala na pod propustio o tome obavijestiti roditelje, a nakon toga propustio je preduzeti i sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu. Usljed toga kod novorođenčeta su nastupile teške tjelesne povrede opasne po život i značajno je pogoršano zdravstveno stanje. Zbog tih povreda je novorođenče 19. avgusta prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje”, ističe se u optužnici.