Ljekari banjalučkog UKC-a spasili život kćerki Nermine i Amera Omića (FOTO)

BiH

ukc ljekari banja luka (3)
Roditelji djevojčice

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspjeli su spasiti život djevojčice H.O. (2005) iz Jezera koja je u ovu ustanovu primljena zbog poremećaja stanja svijesti, te otkazivanja svih vitalnih organa i organskih sistema koji su nastali kao posljedica utapanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj slučaj desio se 31. maja, a djevojčica je jučer otpuštena iz UKC RS-a na fizikalni tretman.

Vlado Đajić, direktor UKC RS-a istakao je da su pomoć ljekarima koji su se borili njen život, pružili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a koji su omogućili dolazak eminentnog stručnjaka Vojke Gorjup, specijaliste intenziviste iz Slovenije, direktora ECMO centra za Sloveniju.

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane istakao je da je u momentu prijema kod trinaestogodišnje djevojčice zbog boravka u vodi došlo do popuštanja više organa i organskih sistema.

“Na prvom mjestu imala je teško oštećenje plućne funkcije, teški problem srčane funkcije i funkcije krvnih sudova, a ugrožene su bile bubrežna i jetrena funkcija, a kada smo je zbinuli najveći problem predstavljao je bila funkcija mozga”, kazao je Kovačević.

Naglasio je da su joj pružili prvu pomoć sa resursima kojima raspolažu a zbog pretpostavke da će joj biti potrebna vještačka pluća nove generacije stupili i kontakt sastručnjakinjom iz Slovenije.

“Sa klasičnom mašinom za vještačka pluća uspjeli smo da stabilizujemo njenu plućnu funkciju za 24 sata uspjeli da stabilizujemo”, kazao je on i dodao da su djevojčicu tokom narednih 48 časova držali u stanju terapijske hipotermije što je metoda koju koriste rijetke utanove a UKC je možda i jedini u BiH.

Stojislav Konjević iz Klinike za dječije bolesti istakao je da je djevojčica sada dobro, i da je otpuštena na fizikalni tretman jer joj je potrebna dodatna rehabilitacija .

“Ona je dobra, čita, priča, razgovara što znači da neuroloških deficita vjerovatno neće ni biti”, rekao je Konjević.

Nermina i Amer Omić roditelji djevojčice zahvalni su svima koji su učestvovali u spasavanju njenog života.

“Pobijedili smo u najtežoj bitci, bitci za život naše kćerke”, rekla je Nermina Omić.