Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polusatni štrajk

Ljekari bolnice “Srbija” traže isplatu plata

bolnica-srbija strajk333

Tražimo redovnu isplatu plata i doprinosa koji nisu uplaćeni oko sedam godina, kaže Jovičić

Doktori bolnice “Srbija” održali su polusatni štrajk, te su na bolničkoj kapiji tražili plate koje nisu primili od avgusta.

Tvrde da bez redovnih primanja ne znaju više kako da organizuju život, te da su primorani da na ovaj način traže svoje plate, jer su im uskraćena osnovna radnička prava.

Tatjana Jovičić, predsjednik Sindikata doktora Sarajevsko-romanijske regije i član Glavnog odbora doktora Republike Srpske rekla je za portal Srpskainfo da su se danas okupili ispred Sindikata ove ustanove kako bi javno ukazali na vandrednu situaciju u ovoj ustanovi u kojoj doktori platu nisu primili od avgusta ove godine.

-Danas je 15. novembar i zakonski rok je davno prošao. Radnici su egzistencijalno ugroženi i radi se o teškom kršenju profesionalnih, socijalnih i ekonomskih prava – ističe Jovičić.

Ona ističe da su jako srećni zbog nove bolnice, te da nestrpljivo iščekuju preseljenje i bolje uslove za rad, kako medicinskog osoblja, tako i za pacijente.

-Tražimo redovnu isplatu plata i doprinosa koji nisu uplaćeni oko sedam godina, kao i troškove prevoza, jubilarne nagrade, refundaciju troškova za specijalizaciju i subsecijalizaciju i druga prava iz Zakona o radnom odnosu. Tražimo izjednačavanje sa drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, koje su, uglavnom dobile i septembarsku, a neke i oktobarsku platu – kaže Jovičić.

Dalibor Bošković, portparol bolnice “Srbija” izjavio je da je direktor ove zdravstvene ustanove Goran Todorović u zadnjih desetak dana više puta bio u Banjoj Luci, gdje je obavljao razgovore sa resornim ministrom i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja, vezano za neisplaćene plate i doprinose.

-U tim razgovorima nije do kraja riješen problem, a direktor je i danas na sastanku sa njima, te se nadamo da će do kraja dana ili eventualno sutra biti nađeno rješenje za isplatu zaostale avgustovske plate i doprinosa – rekao je Bošković.