Ljekari KBZ-a upozorili na teško stanje ove ustanove

kbz

Ljekari zeničke Kantonalne bolnice upozoravaju na katastrofalno stanje u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona i upozoravaju na trenutne probleme ove ustanove, koja nije u mogućnosti pružanja čak ni minimalne zdravstvene zaštite.

Po riječima doktora Harisa Husremovića, predsjednika Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, u pitanju su i intervencije urgentne medicine kada treba spašavati život pacijentima s teškim povredama.

[pull_quote_right]Na zaposlenicima KBZ-a je ogroman pritisak i odgovornost zbog nedostatka lijekova i opreme[/pull_quote_right]

O problemima u radu Kantonalne bolnice Zenica na pres-konferenciji govorili su dr. Kasim Spahić, predsjednik Federalne komore i sindikata doktora, dr. Indira Hodžić, predsjednica KO Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zeničkoj bolnici, i dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK-a.

Kasim Spahić je istakao da je “zbog velikog napora zdravstvenih profesionalaca usluga u ovoj ustanovi bila dobra, ali da sada su zbog nedostatka lijekova i opreme, u opasnosti i pacijenti i ljekari”.

Doktor Indira Hodžić smatra da svako treba svoje zakonske obaveze ispunjavati, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osnivač ove ustanove i njena je dužnost finansirati sve investicije, radove, svu opremu.

Njen kolega Tarik Kapidžić naveo je da duže vrijeme je upozoravao na ove probleme i podatake da su u posljednje dvije i po godine u Bolnici imali čak sedam direktora najbolje oslikava odnos vlasti prema zdravstvu.

– Bolnica je postala mjesto za uhljebljavanje amidžića, daidžića, šura, svekrva i ostalih, a finansiranje zdravstva i siguran rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu je nikakav. Kažem da ljekari nisu “pojeli” lijekove, proteze, gaze, nego pružali zdravstvenu zaštitu pacijentima – rekao je Kapidžić.

-Na zaposlenicima KBZ-a je ogroman pritisak i odgovornost zbog nedostatka lijekova i opreme. Ponovo nam je u kvaru magnetna, proradio je CT, ali nema kontrasta za njega i gotovo sve ultrazvučne sonde u KBZ su pokvarene, a odnedavno i posljednji gastroskop, tako da ne možemo uraditi ni urgentnu gastroskopiju – istakao je doktor Haris Husremović, čelnik Sindikata doktora u Zeničko-dobojskom kantonu.