Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKCRS

Ljekari spasili šaku koju je 42-godišnji pacijent odsjekao na cirkularu

ljekari ukcrs pacijent saka (1)

Pojasnio je da su pacijenta primili kao traumatsku amputaciju podlaktice sat i po vremena nakon povređivanja

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije te anestezije izveli su replantaciju kompletne šake Zoranu Vučenoviću (42) iz Ljubačeva kod Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučenović će danas iz UKC RS biti otpušten kući, a primjljen je 8. juna nakon što je na pilani na kojoj radi cirkularom odsjekao šaku. Zahvalan je timu koji je učestvovao u njegovoj operaciji. Dobro se osjeća, a na pitanje da li se nadao da bi mu ljekari mogli vratiti odsječenu šaku rekao je: “Nisam očekivao, samo Bog je bio na mojoj strani i na strani ljekara”.

“Drago nam je što danas otpuštamo pacijenta nakon punih mjesec dana hospitalizacije”, izjavio je Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS.

Pojasnio je da su pacijenta primili kao traumatsku amputaciju podlaktice sat i po vremena nakon povređivanja.

“Povreda je bila dosta opsežna u smislu da to nije posjekotina nego više razderotina gdje su oštećeni veoma važni krvi sudovi koji snabdijevaju cirkulacijom sam taj ekstremitet”.

Na početku šestočasovne operacije urađena je stabilizacija koštanog tkiva, te rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, zatim živaca i fleksornih tetiva.

“Nakon 24 sata morali smo raditi reviziju te operacije jer kod ovih operativnih zahvata se nikad ne zna, spaljeni su bili venski krvi sudovi koji su trombozirali tako da smo radili reviziju koja je bila uspješna i tokom hospitalizacije pristupili rehabilitaciji”, kazao je Baroš.

Prema njegovim riječima operacija je 100 posto uspjela, šaka je u potpunosti vitalna.

“Ovo nije uspjeh pojedinca, ovo je timski rad, svi ljudi koji su prisutni ovdje dio su tima koji je radio operativni zahtvat i ja kao načelnik Klinike sam ponosan na njih”, rekao je Baroš i podsjetio da je ovo drugi put da se ovakav zahvat uspješno obavlja u UKC RS.

Pred pacijentom je rehabilitacioni period, a šaka mu ni nakon toga neće biti funkcionalna kao što je bila prije jer je to nemoguće.

Vladimir Anđić, specijalista ortopedije i traumatologije, rekao je da postoji mogućnost novog zahvata ortopedske hirurgije kako bi omogućili biomehaničku osnovu za dalju rehabilitaciju.

“Ovakvi zahvati nisu česti, potebni su optimalni uslovi da bi mogli izvesti ovakav zahvat, ali se dešavaju i na gornjim i na donjim ekstremitetima”, rekao je Anđić.

Slobodan Hajder, pomoćnik direktora UKC RS, kaže da se bez obzira na situaciju s koronavirusom u UKC RS izvode najzahtjevniji, najkomplikovaniji i najsofisticiraniji operativni zahvati.

On je apelovao na građane da pomognu zdravstvenim radnicima, da se pridržavaju mjera, da drže distancu i da nose maske.