Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osudili stav Udruženja patologa FBIH

Ljekarska komora KS: Hitno početi obavljati obdukcije

korona ny

Komora apeluje na Udruženje da odmah poduzme potrebne korake u cilju što hitnijeg početka obavljanja obdukcija, u koordinaciji sa Kriznim štabom civilne zaštite

Ljekarska komora KS oštro osuđuje stav Udruženja patologa FBiH koji kaže da se ne preporučuju obdukcije umrlih od COVID-19, a zbog nepostojanja odgovarajućih uslova za njihovu realizaciju.

Po referencama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Centra za zarazne bolesti (CDC) Atlanta, te Britanskog Udruženju patologa i sudskih medicinara, uslovi za obavljanje obdukcije prilagođavaju se novonastaloj situaciji izazvanoj pojavom COVID-19, za što je u početku dovoljna bazična lična zaštitna oprema i mogućnost provjetravanja.

Komora apeluje na Udruženje da odmah poduzme potrebne korake u cilju što hitnijeg početka obavljanja obdukcija, u koordinaciji sa Kriznim štabom civilne zaštite.

Ljekarska komora KS takodje osuđuje neetički nastup doktorice Aleksandre Đuran, te pokreće postupak zbog kršenja člana 19. Kodeksa medicinske etike i deontologije, saopćeno je iz Komore.

Podsjećamo, doktorica Đuran je između ostalog rekla da “umjesto što 150 ministara svake četiri godine mijenjaju limuzine, neka opreme odbukcijske sobe, te da će onda raditi obdukcije. Može se zaraženost dokazati i bez obdukcije, CT-om. Obdukcija često ne može pokazati pravi uzrok smrti”.