Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekarska komora poručila KCUS-u: Uplatiti članarine ili disciplinski postupak

ljekarska-komora-sastanak2

Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Ljekarske komore FBiH i Izvršnog odbora Ljekarske komore Kantona Sarajevo, sazvanoj nakon nedavnih dešavanja i međusobnih optužbi između Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), donesena je odluka da će se redovna Skupština Ljekarske komore KS održati krajem novembra, da se članarina Ljekarskoj komori KS mora odmah uplatiti i da se protiv ljekara koji imaju licencu, a nisu platili članarinu, pokrene odgovarajući disciplinski postupak, javlja Anadolu Agency.

Sjednicu, koja je iz tehničkih razloga održana u jednom sarajevskom restoranu, vodio je doktor Dragan Stevanović, predsjednik oba odbora.

Kako je kazao Stevanović, sastanak je bio “prilično mučan” i bio je podijeljen u neke dvije struje što se tiče kantonalne ljekarske organizacije. Što se tiče federalne, ocijenio je da su apsolutno jedinstveni.

Istakao je da su oba izvršna odbora zaključila da se redovna Skupština Ljekarske komore KS održi krajem novembra kako je i bilo predviđeno na prethodnoj sjednici.

“Ukoliko jedna trećina delegata uz potpis dostavi zahtjev za vanrednom sjednicom Skupštine KS sa prijedlogom dnevnog reda i materijalima, izvršni odbor je dužan da u roku od 30 dana sazove sjednicu, i sazvaće je”, kazao je Stevanović.

ljekarska-komora-sastanak

Dodao je da je na sjednici zaključeno da se članarina mora odmah uplatiti na žiro račun Ljekarske komore KS, a ukoliko se ne uplati u roku od 30 dana, predsjednik je zadužen da pokrene mjere u skladu sa zakonom.

“Stručne službe Ljekarske komore u KS su dužne da nakon 30 dana uporede uplaćene članarine i spisak ljekara koji su dobili licence i protiv svih ljekara koji imaju licencu, a nisu uplatili članarinu, pokrenu odgovarajući disciplinski postupak u skladu sa Statutom”, kazao je Stevanović.

Pozvao je Ministarstvo zdravlja KS da, obzirom na sva prozivanja, izvrši nadzor nad zakonitošću rada Ljekarske komore KS i da sa nalazom upozna javnost.

Ustvrdio je da se u “KCUS-u vrši mobing nad njegovim uposlenicima, jer se od njih traži da ne uplaćuju članarinu”.

Na pitanje šta komora može uraditi za svoje kolege, Stevanović je istakao da prijave moraju biti pojedinačne, a ne kolektivne.

Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, istakao je da se sarajevska komora po Statutu mora baviti analiziranjem zašto dolazi do odlaska “eminentnih ljekara” iz KCUS i da komora mora biti oslobođena svih pritisaka.

“Zato ono što sada želim da kažem, da se mora poraditi na jedinstvu svih ljekara. Sukob koji se desio između Ljekarske komore KS i KCUS-a ne ide u prilog nikome. Gube i jedni i drugi, ali gube i pacijenti”, ocijenio je Drljević.

Ponovio je da da je Ljekarska komora FBiH koncipirana da poštuje autonomiju i neovisnost kantonalnih komora.

Abdulah Hasanagić, specijalista neuriohirurg i delegat članova Ljekarske komore KS ispred KCUS-a, koji je sjednicu napustio nešto prije njenog završetka, istakao je da sjednica nije pripremljena na korektan način i da nije znao da će sjednica biti otvorena za medije, niti ko će joj prisustvovati.

“Zastupam iz svoje baze svoje kolege. Mi smo unazad nekoliko dana imali više sastanaka, gdje su moje kolege zahtijevale vanrednu skupštinu Ljekarske komore KS iz niza razloga, koji su možda artikulirani nezadovoljstvom finansijskim poslovanjem, netransparentnim izdavanjem licence stranim državljanima i nezadovoljstvom komore. To je statutarna stvar i kolege će poštivati sve zakonom propisane procedure i istrajat ćemo na tome”, kazao je Hasanagić.

Istakao je da su stvari dobile dimenziju koja kompromitira i ljekare kao profesionalce, kao obrazovane ljude i kao građane.

“Nečijim nespretnostima dobili ste potpunu sliku o mnogim stvarima. Nisam ovdje u službi da branim nikakvu politiku, ničiji personalitet. Ja osobe koje se ovdje često pominju, a koje nisu prisutne, iz pristojnosti neću imenovati, a i mogu. Kolegicu Izetbegović sam tri puta u životu sreo. Ja predstavljam svoje kolege, 500 njih. Koliko god to izgledalo neubjedljivo, i na koncu ona je član ove Komore i ima pravo na mišljenje. Natpisi da menadžmnet Kliničnog centra traži vanrednu skupštinu su netačni. Ne traži menadžment, traže kolege”, rekao je Hasanagić.

Istakao je da se KCUS korigirao i da će se “ta famozna članarina” odsad uplaćivati individualno.

“Taj novac će biti transferiran preko ličnih računa, mojih 10 konvertibilnih maraka ću ja uplaćivati, a ne Klinički centar”, zaključio je Hasanagić.

Iz UO Ljekarske komore KS prošle srijede ustvrdili su da se u KCUS-u vrši mobing nad njegovim uposlenicima, jer se od njih traži, kako su tvrdili u Ljekarskoj komori KS, da ne uplaćuju članarinu, što je njihova zakonska obaveza.

“Statut jasno kaže da šest mjeseci neplaćanja članarine automatski predsjednik može donijeti odluku o prestanku članstva u Ljekarskoj komori, što povlači oduzimanje licence za rad sa pacijentima”, upozorio je tada Dragan Stevanović.

Istog dana, ljekari KCUS-a su negirali ove navode. Istakli su kako nisu zadovoljni načinom na koji su reprezentirani od Komore i da se najveća bura pokrenula kada su zatražili da im se objasni kako se troši novac koji uplaćuju za Komoru i koje benefite dobivaju.

Ljekari sa Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo su javno zatražili održavanje vanredne skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo, kako bi, kako su naveli, izabrali rukovodstvo koje će ih zastupati. Iz Komore su im odgovorili da KCUS ne može samoincijativno sazvati vanrednu skupštinu, nego da to prema pravilniku i statutu, može učiniti trećina delegata Skupštine komore.