Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljeto na Vrbasu: Gajić izveo najbolju “banjalučku lastu” (FOTO)

BiH

Бањалука – Ђорђе Гајић – побиједник
Gajić najbolji (FOTO Srna)

Đorđe Gajić iz Banjaluke osvojio je prvo mjesto u izvođenju “banjalučke laste” sa Gradskog mosta, u okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu”.

Drugo mjesto u skoku “banjalučke laste” osvojio je Dino Bajrić iz Sarajeva, a treće Amar Ćatić iz Banjaluke.

Dvadesetčetvorogodišnji Đorđe Gajić rekao je da se dugi niz godina takmiči u cijeloj regiji, ali mu je Gradski most u Banjaluci jedna od težih skakaonica, jer se nalazi u njegovom gradu.

“Kada god skačem sa ovog mosta osjećam određenu dozu treme, tako da mi je ova medalja posebno draga, jer je cijela moja porodica tu”, rekao je novinarima Gajić, koji prethodnih godina osvajao drugo i treće mjesto.

Bajrić je rekao da su za njega skokovi za Gradskog mosta u Banjaluci jedni od najljepših koje izvodi.

“Zadovoljan sam plasmanom, naročito jer je u ekstremnim sportovima kao što je ovaj najvažnije da izronite bez povreda i komplikacija. Najveći uspjeh je da skok bude bezbjedan”, rekao je Bajrić.

Ćatić je rekao da se već 10 godina bavi skokovima sa mosta, a ovo mu je prva medalja u Banjaluci.

Medalje je pobjednicima uručila načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, koja je istakla da su svi skakači pokazali veliko umijeće, te da članovima žirija nije bio lak posao da odluče ko je bio najbolji.

Skokove sa Gradskog mosta nadgledali su članovi Ronilačkog kluba “Buk” iz Banjaluke, dva ronioca i šest spasilaca koji su bili spremni da pruže pomoć skakačima.

Predsjednik Kluba Borislav Trninić rekao je da su prije početka skokova pregledali i uklonili opasne predmete ispod mosta kako ne bi došlo do povreda sakača.

Suorganizator manifestacije “Ljeto na Vrbasu” Vladimir Kuvalja rekao je da mu je zadovoljstvo što je bezbjednim i uspješnim skokovima otvorena ova turistička manifestacija, koja se održava 65. put, te najavio da će u narednih sedam dana biti održane brojne sportske, avanturističke i zabavne manifestacije koje će privući brojne turiste.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka Zoran Sankvić rekao je da je “vrbaska lasta” posebna vrsta skoka, koja se sastoji od tri etape – stav na mostu, let kroz vazduh i ulazak u vodu.

“Sve etape su posebno važne i moraju da se pravilno izvedu kako bi skok bio bezbjedan. Svaki ulazak u vodu pod uglom iznad 45 stepeni smatra se nebezbjednim i oduzimaju se bodovi”, rekao je Sankvić.

On pojašnjava da je veoma važno ući u vodu pod uglom od 45 stepeni, jer se u suprotnom može desiti da dodirne dno zato što je dubina Vrbasa ispod mosta od dva do dva i po metra.

Program manifestacije “Ljeto na Vrbasu” od ove godine obogaćen je i novim atraktivnim sadržajima kao što je spuštanje užetom preko Vrbasa, te bioskop na otvorenom, koji je planiran na tvrđavi “Kastel” u utorak, 24. jula.

U Vodenom parku “Akvana” predviđeni su brojni sportski sadržaji – fudbal na pijesku, odbojka na pijesku, basket za dječake i djevojčice, škola sportsko-rekreativnog ronjenja, kao i međunarodni turnir u odbojci na pijesku.

U nedjelju, 29. jula, posljednjeg dana manifestacije, na plaži ispod tvrđave “Kastel” biće održana kotlićijada, dok će tradicionalna trka dajak-čamaca i izbor neobičnog plovnog vozila biti održani na plaži Abacija.

Istog dana biće održane i plesne radionice “Ples pod zvijezdama”, koje su prvobitno bile planirane za danas, ali su odgođene zbog vremenskih uslova.

Manifestaciju na Vrbasu su prvi put organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka /KAB/ još davne 1953. godine pod nazivom “Karneval na Vrbasu”.
Krajem 70-tih godina manifestacija mijenja ime u “Susreti na Vrbasu”, a od 1995. dobija današnje ime.