BiH

Mostar

Ljubić: “Herceg-Bosna” je putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za BiH

28/08/2019

Hrvatski zvaničnici položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim borcima na Trgu Rondo u Mostaru

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izjavio je večeras u Mostaru, na obilježavanju 26 godina od osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da je ta republika zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti.

Ljubić je rekao novinarima da je tzv. Herceg-Bosna putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

On je naglasio da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da osnuje tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

“Hrvatska Republika “Herceg-Bosna” uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Vašingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Vašingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika Herceg-Bosna ugrađena u temelje savremene BiH”, naveo je Ljubić.

Hrvatski zvaničnici položili su vijence na spomenik poginulim hrvatskim borcima na Trgu Rondo u Mostaru, a potom je uslijedila svečana akademija.

Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković i Berislav Pušić.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.