Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubić i Raguž: Haški sud ima dvostruke standarde

ljubic – raguz

Zastupnici Kluba Hrvatske demokratske zajednice iz 11. izborne jedinice, iz Bosne i Hercegovine, Božo Ljubić i Željko Raguž komentirali su u Hrvatskom saboru drugostupanjsku presudu Haškoga suda šestorici političkih i vojnih čelnika iz BiH. Smatraju da se niti Haški sud niti hrvatski mediji ne odnose ravnomjerno prema zločinima nad Bošnjacima i zločinima koje je Armija BiH počinila nad Hrvatima, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnici Božo Ljubić i Željko Raguž presudu Haaškog suda bosanskohercegovaškoj šestorci nazvali su nepravičnom, nepravednom i skandaloznom.

Zastupnik HDZ-a Božo Ljubić posebno je osudio “političko ideološki konstrukt udruženog zločinačkog pothvata koji je iskorišten kako bi se osudilo šestorku iz BiH, samo zato što tužiteljstvo nije raspolagalo ni jednim materijalnim dokazom kao izravne počinitelje ili kao zapovjednike”.

“Samom činjenicom što su bili na toj funkciji krivi su za sve što se moglo desiti ili se dešavalo u BiH”, kazao je Ljubić.

Spominjanje Hrvatske u presudi preko predsjednika Franje Tuđmana, konstrukt je čiji cilj je bio pokušaj izjednačavanje krivnje za ratove na području bivše države i u BiH, ocijenio je Ljubić, “uz zanemarivanje političkih i povijesnih činjenica koje svjedoče o različitim vidovima hrvatske pomoći BiH”.

“Ova presuda ne može imati nikakve pravne posljedice za Republiku Hrvatsku, a nažalost, već ima političke konzekvence. Plan onih koji su manipulirali pravosuđem i izlobirali ovu presudu je da se Hrvatsku pokuša odmaknuti od BiH i zaštite Hrvata u BiH, te Hrvate prepustiti majorizaciji i hegemoniji većinskog naroda, odnosno većinskih naroda u BiH”, rekao je Ljubić.

Ispijanje otrova generala Praljka sa smrtnim ishodom Ljubić je nazvao “herojskim, ali tragičnim činom kojim je pokazao da je za čast i istinu spreman položiti život”.

“Uvijek smo izražavali sućut prema svim žrtvama, pa i žrtvama bošnjačkog, srpskog i svih drugih naroda, koje su počinili pripadnici našega naroda. Nema mirenja sa postojećim stanjem pozicije hrvatskoga naroda u BiH”, poručio je Ljubić.

Kazao je kako su Hrvati BiH u ratu spašavali triput, a sada to čine četvrti put, rekao je, nastojeći je urediti kao funkcionalnu državu tri ravnopravna konstitucionalna naroda.

Zastupnik Željko Raguž ocijenio je da je Haški sud u presudama za BiH koristio različite standarde.

Istaknuo je kako su početkom rata u BiH nastala tri administrativna središta: jedno pod nadzorom HVO-a pod imenom Herceg-bosna, drugo pod nadorom vojske RS nazvano Republika srpska i treće područje koje se nazivalo BiH, “ali je zapravo bilo bošnjačko političko područje paradržavno u istoj mjeri i po istim standardima kakvi su bili ova dva prostora”.

Upozorio je da je “SAD prihvatio 1993. da je prostor pod nadzorom bošnjačke, odnosno muslimanske Armije BiH tobože slobodni teritorij BiH, ali da vojska koja se pozdravljala sa Allahu Akbar ne može biti Armija BiH niti nositi taj naziv na čiju su stranu stale SAD”.

Raguž je naveo podatke iz, kako kaže, niza međunarodno publiciranih bh. izvora koji su naveli da su razmjeri etničkog čišćenja na području RS-a bili protjerivanje 586.000 nesrba, sa područja pod nadzorom Armije BiH protjerano je 529.000 Srba i Hrvata, sa područja pod nadzorom HVO-a protjerano je ili je napustilo prostor, kao i prostore pod nadzorom dviju spomenutih armija, 112.000 Srba i Bošnjaka.

“Kada je u pitanju hrvatsko-bošnjački sukob, sa područja HVO-a protjerano je i napustilo taj prostor kao posljedica rata 52.000 Bošnjaka, a sa prostora pod nazorom bošnjačke vojske Armije BiH protjerano je ili napustilo prostor 170.000 Hrvata”, rekao je Raguž.

Haški sud, naveo je, nije primjenjivao iste standarde kad je u pitanju etničko čišćenje i progon stanovništva kao prvi vid udruženog zločinačkog pothvata.

“Pod nadzorom HVO-a bili su logori za Bošnjake na Heliodromu, Gabeli i Dretelju, ali vam nije poznato da su pod nadzorom Armije BiH bili logori u Konjicu, Jablanici, Bugojnu i još 331 lokacija logora i zatvora za Hrvate sa istim ili čak gorim elementima postupanja”, rekao je Raguž.

Raguž je kazao kako hrvatski mediji jučer, kada su bili u Vitezu, “nisu spomenuli da je Armija BiH ubila 653 Hrvata te kako mediji preuzimaju plaćeničke obrasce institucija”.

“Upoznati ste sa Stupnim Dolom i Ahmićima, ali niste upoznati sa desetine lokacija masovnih zločina nad Hrvatima: Grabovica, Stipića Livada, Uzdol, Trusina, Bugojno, Dusina, u Bikošama, Buhinim Kućama, Križančevu Selu i da dalje ne nabrajam, o tome nitko ne govori”, zaključio je Raguž.