Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ljubić prenio odluku HNS-a: Presuda Sejdić – Finci ne može se sprovesti

15/01/2018

Glavni odbor Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas je odlučio da preko parlamentarne delegacije BiH ili svog predstavnika u toj delegaciji uputi amandmane na Rezoluciju Vijeća Evrope koja se odnosi na BiH i koja treba da bude usvojena u ponedjeljak, 22. januara.

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić rekao je na konferenciji za novinare da se u Nacrtu rezolucije pozivaju politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava da se idući izbori mogu sprovesti na osnovu presude u slučaju “Sejdić-Finci”.

Ljubić je dodao da se u Nacrtu rezolucije traži i da se sprovede odluka Ustavnog suda BiH iz 2016. godine o sastavu Doma naroda parlamenta BiH na osnovu apelacije koju je podnio on, te da u protivnom postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti i na nivou BiH i na nivou Federacije BiH (FBiH).

“Mi podržavamo da se dođe do promjene Ustava ako je to moguće, ali prije svega, smatramo da se izmjenama Izbornog zakona BiH treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH da bi se implementirala odluka Ustavnog suda BiH koja uz odluku o Domu naroda u istu ravan stavlja i izbor članova Predsjedništva BiH”, kaže Ljubić.

On smatra da se odluka Suda iz Strazbura u slučaju “Sejdić-Finci” i presuda Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji u formalno-pravnom smislu ne mogu zadovoljiti.

“U suštinskom smislu, ukoliko bi se usvojile izmjene Izbornog zakona BiH kako predlaže HNS, moguće je da se kandiduje bilo koji predstavnik BiH, s tim što bi i dalje, dok se ne promijeni Ustav BiH, ostala ustavna odrednica da imamo članove Predsjedništva BiH iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. U formalnom smislu se kroz promjenu Izbornog zakona ne može sprovesti odluka `Sejdić-Finci`”, rekao je Ljubić.

On je naglasio da će, ukoliko se sprovede odluka Ustavnog suda BiH i omogući izraz političke volje tri konstitutivna naroda i kada se na institucionalan način stvore uslovi za nacionalnu ravnopravnost, nestati potreba za drugačijim vidovima organizacije zemlje i relaksirati odnosi u BiH.

Ljubić je, govoreći o predstojećoj posjeti BiH hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović, izrazio očekivanje da će se razgovarati o odnosima dvije zemlje, ali i ravnopravnosti tri naroda, jer je Hrvatska potpisnik Dejtonskog sporazuma i odgovorna za njegovo sprovođenje.

“Dejtonski sporazum narušen je 2002. godine nametnutim amandmanima na ustave entiteta i sva naša insistiranja na legitimnom predstavljanju vraćanje su na izvorni Dejtonski sporazum. Tako da Hrvatska ima potpuni legitimitet i međunarodno-pravni legitimitet da o tim temama razgovara”, dodao je Ljubić.

On je naveo i da u Nacrtu rezolucije o BiH Savjeta Evrope po prvi put jedna međunarodna multilateralna institucija jasno govori o BiH kao protektoratu, te da stoga potpisnice Dejtonskog sporazuma, ali i članice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira imaju pravo da pomognu BiH da se Dejton implementira.

Ljubić je demantovao informacije da se na HNS-u govorilo o podršci predsjedniku FBiH Marinku Čavari da raspusti Parlament FBiH.

Potpredsjednik Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da će se nastojati da amandmane HNS-a predloži delegacija BiH, a ako ne bude moguće da će to uraditi Borjana Krišto kao član delegacije.

On je naglasio da je za HNS prioritet fokusiranje na izmjene Izbornog zakona BiH, te izmjene Ustava BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.