Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubić reagirao na Cerićevo pismo

bozo ljubic

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić reagirao je danas na pismo bivšeg reis-u-lema Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića, istaknuvši kako mu se čini da Cerić nije u cijelosti pročitao ili nije razumio pismo koje je nedavno upućeno članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću

„Umjesto da se referira na činjenice, pojmove, teze i interpretacije iznesene u mome pismu, te ponudi neko svoje, logički artikulirano alternativno tumačenje iz kojeg je jasno s čime se slaže a s čime ne slaže u mome pismu, u kojem dijelu i zašto, te na koje činjenice, argumente i koncepte se poziva, gospodin Cerić nasumično, i nekonzistentno iznosi vlastite dojmove, te relativizira i banalizira sadržaj i moga i svoga pisma“, navodi Ljubić u opširnoj reakciji na Cerićevo pismo.

Ljubić, između ostalog, ističe kako se stupanj jednakopravnosti naroda određuje na osnovu jasnih kriterija i provjerljivih parametara, a ne mišljenja utemeljenog na dojmovima i očekivanjima.

– Vjerujem kako Cerić govori istinu kada tvrdi da Bošnjaci misle kako Hrvati imaju povlašten položaj u BiH – navodi Ljubić te napominje da Cerić u svome pismu dosljedno provodi redukciju imena zemlje i države Bosne i Hercegovine na naziv Bosna.

„Te konotacije nedvojbeno vode prema projektu kojega je i gospodin Cerić vrlo aktivni sudionik – država Bosna, bosanska nacija i bosanski jezik, a država „građanska“ uređena po načelu jedan čovjek jedan glas“, tvrdi Ljubić.

Navodi kako voli svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu, ali da nije na nju ponosan.

„Što se ponosa tiče, na državu Bosnu i Hercegovinu, kakva je skrojena u Daytonu, a još više kako je prekrojena nametnutim amandmanima od strane W. Petritscha i zakonima temeljenim na tim amandmanima, na državu podijeljenu na dva entiteta jedan s srpskim imenom i srpskom dominacijom i drugi koji se negiranjem prava hrvatskog naroda pretvara u bošnjačku repliku Republike Srpske. Na državu BiH u kojoj Bošnjaci biraju hrvatske političke predstavnike, a bošnjački politički predstavnici sustavno preglasavaju hrvatske i otimaju im nadležnosti, na državu u kojoj se bez kazne može ubiti hrvatskog doministra i premlatiti člana izbornog povjerenstva ne mogu niti želim biti ponosan, niti bi to itko normalan trebao biti“, navodi Ljubić.

Dodao je kako Hrvati u BiH nisu bili oduševljeni Daytonskim sporazumom, ali su ga potpisali i sada ne traže ništa drugo do onoga što su imali u trenutku kada su potpisivani Washingtonski i Daytonski mirovni sporazumi.

„Na žalost, danas u državi Bosni i Hercegovini niti ima jednakopravnosti konstitutivnih naroda, niti dogovora njihovih legitimnih političkih predstavnika. Štoviše, nema ni sigurnosti da svaki narod slobodno i samostalno može barem izabrati svoje političke predstavnike“, smatra Ljubić.

U reakciji Ljubić navodi kako razlog slanja pisma Izetbegoviću nije bio da pokrene polemiku, „već da kao građanin i politički dužnosnik, privržen i odan zemlji Bosni i Hercegovini podsjeti kako BiH može biti stabilna, funkcionalna i samoodrživa država samo ako se temelji na jednakopravnosti konstitutivnih naroda, odnosno, dogovoru legitimnih predstavnika naša tri konstitutivna naroda“.