Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ljukovcu dosuđeno oko 6.500 KM zbog napada u Rajlovcu

20/07/2018

Sud BiH donio je presudu kojom je odlučeno da država i Federacija BiH pripadniku Oružanih snaga Dževadu Ljukovcu – zbog povreda koje je zadobio kada su u naselju Rajlovac kod Sarajeva ubijena dvojica vojnika – solidarno isplate naknadu na ime nematerijalne štete.

“Sud BiH je donio prvostepenu presudu kojom je udovoljeno tužbenom zahtjevu u cijelosti”, navedeno je u Državnom sudu, javlja Birn.

Ljukovcu je, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dosuđen iznos od 6.680 konvertibilnih maraka (KM) na ime nematerijalne štete za pretrpljenu fizičku i duševnu bol i umanjenje opće životne aktivnosti.

Osim iznosa koji BiH i Federacija BiH, prema presudi, trebaju solidarno da isplate, Ljukovac je, kako saznajemo, oslobođen i plaćanja troškova postupka.

Ljukovac je tjelesne povrede zadobio 18. novembra 2015. godine, u trenutku kada je ušao u autobus Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (KJKP GRAS), a svjedočeći u svoju korist na ročištu održanom po njegovom tužbenom zahtjevu, rekao je da je napadač, koji je bio van vozila, iz automatske puške ispalio prema njemu deset do 15 metaka.

Enes Omeragić je u novembru 2015. u sarajevskom naselju Rajlovac ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga – Armina Salkića i Nedeljka Radića – i nakon toga zapucao na autobus u kojem je ugledao Ljukovca, kojeg je ranio. Omeragić je poslije u porodičnoj kući izvršio samoubistvo bombom, a Tužilaštvo BiH je događaj okarakterisalo kao terorizam.

Na ovu sudsku odluku postoji mogućnost žalbe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.