Lovci ubili medvjeda u Banjoj Luci

BiH

medvjed
Foto: Nezavisne novine

Lovački savez Republike Srpske osuđuje današnje ubistvo 120 kilograma teške medvjedice u banjalučkom naselju Lazarevo, izjavio je Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza RS.

U popodnevnim časovima član Lovačkog društva Zmijanje ubio je medvjeda pod nadzorom policije.

Veselko Pejić, sekretar Lovačkog društva “Zmijanje”, objasnio je da je medvjed na ovu lokaciju stigao juče, kada su ga lovci uspjeli otjerati do slabije naseljenog Vidikovca, ali se jutros vratio u šipražje pored puta Banja Luka – Bosanska Gradiška.

Čitav dan trajali su pokušaji da se medvjed otjera sa ove lokacije, u šumu, što dalje od kuća. Lovci su mu, prema riječima Pejića, pokušali prići vatrogasnim vozilom, te su pokušavali da ga uplaše petardama.

“Čudno se ponašao, kao da ga vode na kanapu i onda je prema procjeni policije donesena odluka da se odstrijeli”, kazao je Pejić.

On je objasnio da Banja Luka ne posjeduje oružje za uspavljivanje ovakvih životinja zbog čega su ga pokušali nabaviti iz Zagreba, ali bi stiglo tek sutra.

“Policija je rekla da ako se nešto desi građanima biće odgovorni lovci, velike kazne i zatvorske”, kazao je Pejić.

Kaže da mu se ne sviđa što je do toga došlo jer medvjed nije bio napastan, ali su se svi bojali jer je bio blizu kuća.

“Ocijenilo se da se ne smije čekati noć jer se nije znalo gdje će tokom noći otići”, rekao je Pejić i dodao da su se stanovnici ovog dijela Banje Luke iz straha zatvorili u kuće.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Na pitanje kako je moguće da grad veličine Banje Luke nema ni jednu pušku za uspavljivanje životinja, Pejić je objasnio da se za 50 i više godine nije desilo da u Banju Luku dođe medvjed.

Vojinović je za AA rekao kako je Lovački savez RS zgrožen postupkom.

“Šta se uradilo od tog medvjeda nedužnog koji niti je koga napao, niti je kome prijetio, niti je kakvu štetu učinio. Tu se sastala grupa, ne znam kako bi ih nazvao, ljudi koji su učinili to što su učinili. Mislim da bi trebalo osuditi bez obzira o kome se radi”, izjavio je Vojinović.

Lovci su ubili medvjeda uz opravdanje da ne postoji puška za omamljivanje.

Na pitanje da li su postojale mogućnosti za omamljivanje Vojinović je rekao da “sve postoji, to je želja nekih pojedinaca da se pohvale kako su u sred grada to uradili što do sad niko nije. Imam blizu 60 godina ali nisam zapamtio, ni čuo da se tako nešto desilo, nad životinjom koja nije ničim ugrozila nikoga”.

“Ako nemamo čime omamiti medvjeda o čemu pričamo, o kojoj državi, običnu životinju ne možemo omamiti i prebaciti, a da pričamo da se borimo protiv terorizma i nekih drugih stvari”, rekao je Vojinović.