Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lovrinović: HDZ BiH nije tražio odgodu sjednice Predstavničkog doma PSBiH

nikola lovrinovic44

Predsjedavajući Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako, što se tiče HDZ-a BiH, ne postoje razlozi za sutrašnje neodržavanje ili prolongiranje najavljene sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, sutra se u Tribunalu u Hagu očekuje izricanje drugostepene presude šestorci bivših dužnosnika tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću što bi se moglo odraziti i na zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH.

“Što se tiče HDZ-a BiH, mi smo stava da je u pitanju redovita sjednica, a kako će ko to tumačiti, na to ne možemo utjecati. Nadam se da će se svi zastupnici fokusirati na tačke dnevnog reda planiranih zasjedanja”, naveo je Lovrinović.

Ipak, sve o sutrašnjem načinu rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH znat će se nakon današnje sjednice Kolegija u užem i proširenom sastavu.

Nakon nastavka i završetka 53. očekuje se i početak 54. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu bi se trebale naći i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i to, kako je predloženo, po hitnom postupku koje je usvojio Dom naroda PS BiH kao prijedlog Kluba hrvatskog naroda.

“Vidjet ćemo kakva će biti rasprava. Mi smo spremni da se izmjene i dopune Izbornog zakona BiH razmatraju i u redovitoj proceduri s mogučnošću amandmanskog djelovanja, ali je prijedlog došao po žurnom postupku, jer je kao takav usvojen na Domu naroda PS BiH. S obzirom da postoji i prijedlog SDA o istoj materiji nužno je da se usuglasimo kako ćemo razmatrati te materijale, zajednički na jednoj sjednici ili odvojeno”, naveo je Lovrinović.

Nastavak 53. sjednice i rad na 54. sjednici Predstavničkog doma PS BiH odgođen je 15. novembra jer su zastupnici iz Saveza za promjene odsustvovali sa zasjedanja pravdajući to pozivom na konsultacije kod člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u Banjaluci.