Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sin Ratka Mladića: Otac je tražio odbranu kakvu je imao Gotovina

BiH

ratko

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u intervjuu za list Alo optužio je dužnosnike u Haagu da su ugrozili život njegovog oca prilikom izricanja presude. Mladićev sin tvrdi da je njegovom ocu pozlilo, a da je zatvorski liječnik to ignorirao.

“Dok su mu izricali presudu cijelo je vrijeme imao problema s tlakom i tek mu se u petak normalizirao. Svi su vidjeli kako zatvorski liječnik ignorira opasnost koju visoki pritisak može uzrokovati u tom trenutku. Liječnici tvrde da visoki tlak za osobu koja je imala više moždanih udara može biti poguban”, tvrdi Darko Mladić.

Dodao je kako je metoda haškog suda bila skrivati da Mladiću nije dobro, te da je uvjeren kako njegov otac neće živ dočekati izricanje drugostupanjske presude.

“Insistiramo da se moj oca prebaci u Srbiju ili Rusiju na liječenje”, istaknuo je Darko Mladić.

Otkrio je kako je porodica nakon izricanja presude dobila deset minuta da mogu razgovarati s Mladićem.

“Bio je ljut, ali nije bio razočaran ili utučen. Rekao nam je “mogu mi raditi što hoće, ali dušu mi nikad neće uzeti”. Moj otac drugostepenu presudu može dobiti samo ako se njegova odbrana bude radila onako kako je bila rađena za Antu Gotovinu”, rekao je Darko Mladić, te pojasnio što pod tim misli.

Ratko sa kćerkom Anom

“Mislim na činjenicu da se država uključila i stala iza Gotovinine obrane sa svim raspoloživim resursima.”

Darko Mladić je komentirao navode koji su se pojavili, a prema kojima je njegovu sestru Anu ubio Arkan.

“Ratko ne misli da ju je ubio Arkan, ali sumnja na određene ljude iz srpskih krugova, a najmanje na Bošnjake i Hrvate. Čak i za te ljude koje Ratko spominje nemamo dokaze. Niko od nas, pa ni moj otac, ne sumnja na Arkana. U Haagu su probali i njegovu mrtvu kćer okrenuti protiv njega”, rekao je Darko Mladić.