Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lovrinović u Parlamentu BiH: Sve manje se čuje vapaj Hrvata za ravnopravnošću

BiH

lavrinovic

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da bi se donošenjem izmjena i dopunama Izbornog zakona BiH relaksirali odnosi u BiH, odnosno u Federaciji BiH, te izbjeglo da jedan narod drugom bira političke predstavnike.

“Našim prijedlogom smo riješili izbor članova Predsjedništva BiH s obzirom da smo u prošlosti imali i te kako puno problema i političkih turbulencija. Naši prijedlozi su u potpunosti usklađeni s Ustavom”, rekao je Čolak, obrazlažući kao predlagač poslanicima predložene izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH.

Kada je riječ o usklađivanju zakona sa odlukom Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, Čolak je rekao da je za to neophodno promijeniti Ustav BiH, što je Ustavni sud BiH vrlo decidno naveo i u svojoj odluci.

“Ustavni sud je naveo i da je naš prijedlog kad je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH s tim što se samo mijenja procedura izbora”, rekao je Čolak, pojašnjavajući da su predložena tri ad hok područja iz kojih bi se birali članovi Predsjednitšva BiH – dva iz Federacije BiH i jedno iz Republike Srpske.

On je pojasnio da bi bošnjački član Predsjedništva BiH bio izabran onaj kandidat koji osvoji najveći broj glasova, s tim da bar jedan glas ima više preračunato na teritoriji na kojoj živi 85 odsto Bošnjaka.

“Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bio bi izabran onaj kandidat koji dobije bar jedan glas više sa onih prostora na kojim živi otprilike 70 odsto Hrvata. Nije bilo moguće Izborni zakon uskladiti sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava iz razloga koji sam naveo”, rekao je Čolak.

On je dodao da ostaje problem kada je riječ o Klubu Srba, jer je jako mali broj Srba u Federaciji BiH.

“Disperzija i njihov razmještaj je takav da smo nastojali da se mogu birati tamo gdje ih ima. Ova rješenja su kudikamo bolja nego postojeća”, rekao je Čolak.

Kad je riječ o izboru delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH Čolak je podsjetio da je Ustavni sud osvrćući se na izjavu da taj prijedlog ni na koji način ne vrijeđa vitalni interes bošnjačkog naroda i nije diskriminišući.

Tokom rasprave je šef Kluba HDZ-a Nikola Lovrinović rekao da je vrlo rizično da se u naredne izbore uđe bez promjene Izbornog zakona.

“Od građanske buke sve se manje čuje naš vapaj za ravnopravnošću. Dirigovana anarhija koja stalno pokreće krize ima za cilj da ućutka sve i stanje je postajalo dramatično”, rekao je Lovrinović tokom rasprave.

On je pozvao poslanike da prije nego što sruše Prijedlog izmjena i dopuna zakona daju šansu tom pokušaju relaksiranja odnosa unutar FBiH i BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a je rekao da ova stranka nema namjeru zauzimati bilo čiju stranu ističući da je riječ o pitanju koje se tiče partnera u Federaciji BiH i da ne podržava “princip udruživanja dvojice protiv trećeg”.

Zamjenik predsjedavajućeg Šefik Džaferović /SDA/ rekao je da će glasati protiv zakona jer produbljuje diskriminaciju prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

On je, između ostalog, rekao da kada je riječ o izboru u Dom naroda Federacije BiH /FBiH/ na izbore ne izlaze narodi nego građani, što je propisano Ustavom FBiH i što je samo jedan od razloga zbog kojih će SDA glasati protiv ovog zakona.

“Nema ništa kontradiktorno u onom što sam govorio sa odlukom Ustavnog suda FBiH”, rekao je DŽaferović.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ/ podsjetila je da je odluku o konstitutivnosti naroda svojevremeno nametnuo visoki  predstavnik međunarodne zajednice i da je prema Vašintonskom sporazumu FBiH hrvatsko-muslimanski entitet.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović je tokom rasprave rekao da je prilikom imlementacije odluke o konstitutivnosti naroda napravljena greška, jer svi građani na cijelom području BiH imaju problem.

On je dodao da ne podržava ni prijedlog Kluba Hrvata, ali ni prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su usvojili hitni postupak za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Poslanici bi trebalo da nastave raspravu nakon jednočasovne pauze koju je dala predsjedavajuća Krišto.