Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Lovrinović upitao hoće li Cikotić biti smijenjen, Tegeltija kaže da za to nema osnova

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara kazao je da u ovom trenutku nema pravnog osnova za pokretanje smjene ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića

Nikola Lovrinović poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pitao je na današnjoj sjednici tog doma Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da li će pokrenuti smjenu Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

– Hoćete li pokrenuti postupak smjene ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića nakon što je odlukom Tužiteljstva BiH ministar Cikotić ostao u predmetu istrage za ratne zločine u Bugojnu nad hrvatskim zatočenicima u logoru „Stadion“ – pitao je Lovrinović napominjući da je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH dostavio rješenje glavne tužiteljica, te da je predočio akt Tužiteljstva BiH o detaljima u vezi s ovim predmetom.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara kazao je da u ovom trenutku nema pravnog osnova za pokretanje smjene ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

– U vezi s imenovanjem ministara i predsjedavajućeg Vijeća ministara uslov da bi neko mogao biti imenovan na tu funkciju jeste da protiv njega nije izrečena kazna za krivično djelo i da protiv njega nije potvrđena optužnica. SIPA je bila ta koja utvrđuje da li neko od kandidata ispunjava ili ne ispunjava uslove po osnovu tih kriterija. Tada smo dobili potvrdu SIPA–e koja vrši provjeru tih podataka da protiv gospodina Cikotića ne postoji niti ima izrečena kazna za krivično djelo , niti da je potvrđena optužnica. U međuvremenu smo svi spoznali iz medija i ja sam nakon što sam dobio Vaše pitanje pokušao da provjerim u kojoj je fazi ovaj predmet za gospodina Cikotića. Tamo je tužilac donio odluku nalog da postupajući tužilac izvrši provjere i da odluči da li će ostati kod rješenja da oslobodi gospodina Cikotića od istrage ili će ga vratiti u predmet istrage. Znači u ovom trenutku nemamo nikakvu tužilačku odluku, a pogotovo nemamo potvrđenu optužnicu na osnovu koje gospodin Cikotić ne bi mogao da obavlja svoju funkciju ministra sigurnosti . Ukoliko optužnica bude potvrđena, tada možemo razgovarati o ovom pitanju, odgovorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija.