Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Briga o djeci

Privode se kraju radovi na gradnji Centra za autizam u Tuzli

Gradnja Centra za autizam u tuzlanskoj prigradskoj mjesnoj zajednici Bukinje se privodi kraju, a premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović ističe kako će se uskoro pripremiti tekst Zakona o osnivanju javne ustanove, koja će voditi brigu o djeci sa autizmom i objektu, javlja Anadolu Agency (AA)

“U nacrtu budžeta za 2021. godinu predvidjeli smo izdvajanje još 100.000 KM kako bi preostale radove uspješno priveli kraju. Roditelji i djeca sa autizmom bez ikakve sumnje zaslužuju našu pažnju i pružanje prilike da se ravnopravno uključe u sve društvene tokove”, ističe Tulumović.

Udruženje roditelja djece sa autizmom URDOSA svih ovih godina je ukazivalo na značaj gradnje Centra za autizam. I, kada je realizacija projekta bila pod velikim znakom pitanja, predsjednik pomenutog udruženja Meho Zahirović nije ni pomislio na odustajanje.

Partnera u realizaciji projekta, udruženje je pronašlo u aktuelnom sazivu Vlade TK. U proteklih godinu i pol Vlada je obezbijedila 676.000 KM i prebacila ih na račun URDOSA, koje je preuzelo vođenje cjelokupnog procesa što je rezultiralo ubrzanim aktivnostima na rješavanju gorućeg problema u TK.

Na kraju 2020. godine premijer Tulumović, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Anto Iljkić, pomoćnik ministra Nurdin Muhamedbegović i bivši minister za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović, zajedno sa predstavnicima URDOSA-e, obišli su Centar za autizam i uvjerili se u obim završenog posla.

“Radovi se privode kraju. Nakon završetka radova slijedi nam donošenje Zakona o osnivanju JU Centar za autizam Tuzla, odnosno osnivanje javne ustanove koja će u ovom objektu ponuditi svoje usluge djeci i osobama sa autizmom. Sve su to aktivnosti koje planiramo realizirati u što skorije vrijeme kako bi Centar bio stavljen na uslugu našoj djeci, njihovim roditeljima, ali i poslužio kao referalni centar, ali i naučno-nastavna baza za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, istakao je premijer Tulumović.