ržavni ministar

Lučić: Imovina porodice Stjepić kontinuirano se uništava i otima

Miloš Lučić (2)

Nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se odbija tužba JP Autoceste FBiH u predmetu potpune eksproprijacije nekretnina, to preduzeće je jutros na teren pozvalo pripadnike “securityja”, došli su i pripadnici policije i uprkos presudama suda nastavljeni su radovi na terenu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, nakon što mu se sinoć obratila porodica Stjepić iz Općine Ilidža, danas je izašao na teren da se lično uvjeri u navode o kršenju osnovnih ljudskih prava te da se to godinama provodi nad tom srpskom porodicom.

Nakon presude Kantonalnog suda u Sarajevu kojom se odbija tužba JP Autoceste FBiH u predmetu potpune eksproprijacije nekretnina, to preduzeće je jutros na teren pozvalo pripadnike “securityja”, došli su i pripadnici policije i uprkos presudama suda nastavljeni su radovi na terenu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kako se navodi, porodica Stjepić već 12 godina vodi pravnu bitku za zaštitu svoje imovine i bez obzira što su sve dosadašnje odluke sudova presuđene u njihovu korist, njihova imovina se kontinuirano uništava i otima. Obraćali su se svim nadležnim institucijama i organima tražeći zaštitu osnovnih ljudskih prava ali, nažalost, svuda su nailazili na zatvorena vrata.

Ministar Lučić apeluje na sve nadležne istitucije da se uključe u rješenje tog problema uz ocjenu da je evidentno kako je riječ o flagrantnom kršenju osnovnih ljudskih prava, pravu na imovinu koje je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Čemu se mogu nadati preostali malobrojni Srbi u toj Općini, smatra Lučić, ako se ne poštuju ni odluke suda i ako se nasilnički otima i uništava srpska imovina.

– Po presudi Kantonalnog suda u Sarajevu odbijena je tužba JP Autoceste FBiH u predmetu eksproprijacije imovine porodice Stjepić u Općini Ilidža. Međutim i nakon donošenja presude porodici Stijepić je onemogućeno da svoju imovinu koristi na način kako je to činila zadnjih 300 godina. Porodica Stjepić u više navrata je tražila zaštitu PU Ilidža ali zaštitu nisu nikada dobili a obraćali su se i nadležnim institucijama za pomoć ali svi su se oglušili na njihove apele. Ovakvim postupkom nadležnih, porodica Stjepić je onemogućena u mirnom korištenju svoje imovine, a nasilno ponašanje JP Autoceste FBiH ide toliko daleko da ugrožava živote ove porodice – navodi se u saopćenju.

Lučić apeluje na sve nadležne insitucije da poštuju presudu suda i pravo na imovinu kao jednog od osnovnih ljudskih prava u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.