sds

Lučić: Manjim komunalnim taksama ćemo stvoriti uslove za uspješnu turističku sezonu

lucic (1)

Lučić je pozivao Vladu RS da se u slučaju nove pomoći nadoknadi štetu onim opštinama koje su zakinute prvi put

Zbog pada opšte potrošnje, i javne i naročito, potrošnje građana, veliki broj privrednih subjekata je direktno ugrožen, a zapažamo da su ponajviše ugroženi mali i porodični poslovni subjekti, veći dio zanatskih i samostalnih radnji, te naročito sektor ugostiteljstva i turizma – istakao je Slaviša Raković, predsjednik Odbora za finansije SDS.

„Vlada mora da se odrekne dijela poreskih prihoda i da ponudi niz poreskih olakšica privrednicima. Naravno, Vlada može da insistira na svojoj fiskalnoj politici, održi javnu potrošnju kako je zacrtala, ali mora biti svjesna da će štete koje time nanosi privredi donijeti mnogo veći završni račun šteta i trajne gubitke javnih prihoda“ – naglasio je Raković.

On je kazao da je Srpska demokratska stranka je u prvom talasu epidemije korona virusa dala svoj doprinos savjetima za pomoć privredi i još tada naglasila da za dugoročnu pomoć privredi treba angažovati tim stručnjaka ili neku vrstu privrednog kriznog štaba.

„Vlada hitno mora da se odrekne mnogih svojih projekata, ako nabavka automobila treba da se zove projekat, te da ponudi adekvatan paket stimulacija i poreskih olakšica privrednicima, naročito u evidentno ugroženih djelatnosti“ – istakao je Raković.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kazao je da će se pandemija pored privrede negativno odraziti i na budžete lokalnih zajednica i Vlada mora u narednom periodu izvdvoji određena sredstva za lokalne zajednice.

„Međutim, ako će Vlada izdvojiti sredstava kao što je to uradila prije nekoliko mjeseci kad je više od 30 miliona KM podijelila na jedna netransparentan način jer je nagradila opštine gdje je SNSD na vlasti a kaznila one opštine u kojima nije vlast SNSD-a nećemo moći govoriti o pomoći Vlade lokalnih zajednicama“ – istakao je Lučić.

Lučić je pozivao Vladu RS da se u slučaju nove pomoći nadoknadi štetu onim opštinama koje su zakinute prvi put.

„Grad Istočno Sarajevo će donijeti odluke koje će se ticati visine komunkalnih naknada i te takse će biti smanjene, pogotovo one u oblasti ugostiteljstva i turizma jer smatramo da trebamo pomoći domaćoj privredi da prebrodi krizu. Turizam je važna djelatnost za Istočno Sarajevo i učinićemo sve da stvorimo ambijent za uspješnu zimsku turističku sezonu“ – sugerisao je Lučić.