Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Koristit ćemo oružje ako bude upotrebljeno protiv nas!

BiH

dragan lukac

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je da će Policija Republike Srpske ubuduće spriječiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija.

Lukač je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske striktno provoditi odluku Vlade Srpske o obustavljanju saradnje sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

“Postupanje SIPA-e u Novom Gradu je neprimjereno i grubo kršenje međupolicijske saradnje. Zbog toga nećemo odgovarati na njihove akte i postupati po njihovim zahtjevima”, rekao je Lukač za Press RS i napomenuo da će pripadnici MUP-a Srpske koristiti oružje samo ukoliko bude upotrijebljeno protiv njih.

On je naglasio da bi u narednom periodu u MUP-u Republike Srpske trebalo da bude zaposleno 400 mladih ljudi, kao i da se na opremanju Policije radi duže vrijeme.

“Na raspolaganju imamo mlade ljude koji su završili Višu školu unutrašnjih poslova. Kada ih zaposlimo, imaćemo mlad i školovan kadar koji je budućnost MUP-a Republike Srpske”, rekao je Lukač i dodao da jačanje Policije ne vodi ka secesionizmu RS-a i obračunu sa političkim neistomišljenicima.

Govoreći o opasnosti od terorizma u BiH, Lukač je rekao da “postoje građani ove zemlje koji su spremni na samoubilačke napade”.

“To se vidi i iz napada na vojnike u Rajlovcu, nako čega je ubica izvršio samoubistvo. Odlazak lica iz BiH na sirijsko ratište i njihov povratak u zemlju radikalizovaće prilike, a prema podacima više od 300 građana BiH nalazi se u Siriji”, kaže Lukač.

Navodeći da je zbog toga u RS potrebno donijeti zakon o antiterorizmu, Lukač ističe da treba da postoje specijalizovani ljudi samo za borbu protiv terorizma i ekstremizma, jer je to velika i opsežna problematika.

Takav zakon, kako je rekao, treba da bude donesen s ciljem bezbjednosti svih građana i njihove imovine, već je formirana radna grupa koja radi na tome, biće napravljen nacrt zakona, koji će biti spreman da se pusti u proceduru kada bude odlučeno da je to potrebno, prenose Nezavisne novine.