Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Lukač: Koristit ćemo oružje ako bude upotrebljeno protiv nas!

13/12/2015

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je da će Policija Republike Srpske ubuduće spriječiti svaki pokušaj Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ da pretrese prostorije lokalnih i republičkih institucija.

Lukač je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske striktno provoditi odluku Vlade Srpske o obustavljanju saradnje sa Sipom, Sudom i Tužilaštvom BiH.

“Postupanje SIPA-e u Novom Gradu je neprimjereno i grubo kršenje međupolicijske saradnje. Zbog toga nećemo odgovarati na njihove akte i postupati po njihovim zahtjevima”, rekao je Lukač za Press RS i napomenuo da će pripadnici MUP-a Srpske koristiti oružje samo ukoliko bude upotrijebljeno protiv njih.

On je naglasio da bi u narednom periodu u MUP-u Republike Srpske trebalo da bude zaposleno 400 mladih ljudi, kao i da se na opremanju Policije radi duže vrijeme.

“Na raspolaganju imamo mlade ljude koji su završili Višu školu unutrašnjih poslova. Kada ih zaposlimo, imaćemo mlad i školovan kadar koji je budućnost MUP-a Republike Srpske”, rekao je Lukač i dodao da jačanje Policije ne vodi ka secesionizmu RS-a i obračunu sa političkim neistomišljenicima.

Govoreći o opasnosti od terorizma u BiH, Lukač je rekao da “postoje građani ove zemlje koji su spremni na samoubilačke napade”.

“To se vidi i iz napada na vojnike u Rajlovcu, nako čega je ubica izvršio samoubistvo. Odlazak lica iz BiH na sirijsko ratište i njihov povratak u zemlju radikalizovaće prilike, a prema podacima više od 300 građana BiH nalazi se u Siriji”, kaže Lukač.

Navodeći da je zbog toga u RS potrebno donijeti zakon o antiterorizmu, Lukač ističe da treba da postoje specijalizovani ljudi samo za borbu protiv terorizma i ekstremizma, jer je to velika i opsežna problematika.

Takav zakon, kako je rekao, treba da bude donesen s ciljem bezbjednosti svih građana i njihove imovine, već je formirana radna grupa koja radi na tome, biće napravljen nacrt zakona, koji će biti spreman da se pusti u proceduru kada bude odlučeno da je to potrebno, prenose Nezavisne novine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.