Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Nadam se da neću završiti kao Jozo Leutar

dragan lukac fup

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije u izlaganju o aktivnostima koje su provedene u prvom kvartalu 2016. godine ocijenio je kao odlične. Istakao je da su u tom periodu postignuti najbolji rezultati od kada postoji FUP, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima za to je zaslužno restruktuiranje koje je urađeno unutar FUP-a. Statistički podaci pokazuju da je broj prijava o počinjenom krivičnom djelu u odnosu na isti period 2015. godine povećan za 31,4 posto, broj krivičnih djela za 110,4 posto, a broj prijavljenih osoba za ta djela za nešto više od 25 posto.

dragan lukac fup1

„Ovo pokazuje dosta dobre rezultate, ali nećemo na tome stati nego ćemo nastaviti. U fazi smo istraživanja veoma ozbiljnih krivičnih djela koja su u vezi sa organiziranim kriminalom. Usmjerili smo se na našu temeljnu nadležnost, a to je otkrivanje krivičnih djela i počinitelja iz oblasti organiziranog kriminaliteta, opojnih droga… Da bi realizovali te aktivnosti iz naše nadležnosti u toku prošle godine stvorili smo pretpostavke organizacijskog karaktera. I upravo te promjene, dovele su do jačanja određenih kapaciteta i zato imamo najbolje rezultate do sada. Suština promjena u strukturi Uprave policije urađena je u kriminalističkoj policiji. Time smo stvorili dosta jaku službu, Federalnu istražnu službu kriminalističke policije i tri jaka terenska ureda. Time smo napravili dosta prostora za ofanzivniji pristup u rješavanju problematike kriminaliteta. Popunili smo kapacitet sa najboljim kadrovima i osvježili sa mlađim kadrom“, kaže Lukač.

Direktor FUP-a naglašava da je poseban akcent stavljen i na terorizam i radikalne zajednice koje egzistiraju na teritoriji Federacije BiH.

dragan lukac fup2

„Tu smo u zadnjih sedam-osam mjeseci uradili jako puno stvari, koje su dosta zahvatile problematiku djelovanja radikalnih zajednica u F BiH. Kroz tretiranje radikalnih zajednica, evidentirani su određeni ekstremizmi u njihovom djelovanju. Određena djela terorizma procesuirali smo pred tužilaštvom, kao što su tri povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku. Najbitnije je da smo stvorili jedan presjek stanja u kompletnoj problematici radikalnog djelovanja. Na terenu smo preko policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima prikupili niz podataka o ovim pojavama kojih je dosta. U tom kontekstu napravili analitički presjek tih saznanja. Definirali ko su te zajednice, ko su njihovi članovi i kako ispoljavaju radikalizam. Koliko je to moguće takve osobe držimo pod kontrolom. Oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Samim tim što su bili pripadnici radikalnih organizacija, osposobljeni su i obučeni da naprave krivično djelo terorizma. Našim aktivnostima smo im suzili mogućnost za njihovo djelovanje, jer apsolutnu sigurnost je nemoguće garantovati. Oni su naše komšije i žive sa nama. Društvo u BiH se mora ozbiljnije pozabaviti i osigurati proces deradikalizacije tih struktura. Policija je represivni organ, a šira društvena zajednica se mora uključiti i povesti računa o svim tim pojavama koja imamo u BiH“, smatra Lukač.

Zanimljiv je podatak da je udio FUP-a na otkrivanju krivičnog djela privrednog, finansijskog kriminala i korupcije za prvi kvartal 2016. godine u F BiH je 54,84 posto. Ostatak su pokrili kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, od kojih najviše u Tuzlanskom kantonu 12,9 posto. FUP je nadležnim tužilaštvima u periodu januar-mart ove godine podnijela 113 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za 263 otkrivena krivična djela protiv 193 lica.

dragan lukac fup3

Direktor Federalne uprave policije na pres-konferenciji je rekao i da se nada da neće “završiti kao Jozo Leutar”.

Govoreći o kriminalnoj organizaciji, koju Lukač locira „jugozapadno“, a koja nastoji, kako kaže, onemogućiti djelovanje Federalne uprave policije, jer se bavi krivičnim djelima organiziranog kriminala, unutar toga i djelima vezanim za korupciju i zloupotrebu opojnih droga.

Mada on nije dobio konrektne prijetnje, kaže da su ti ljudi posebno ofanzivni prema Federalnoj upravi policije i direktoru.

– Pokušavaju, imaju konkretne zahtjeve za uklanjanje direktora, bilo slanjem u penziju ili na groblje. Vrlo su drski, sa svim elementima mafijaškog djelovanja – kazao je Lukač.

Po njegovim riječima, posebno opasan je njihov cilj – da na visokopozicioniranom mjestu u policiji bude neko koga mogu kontrolirati.

Na novinarska pitanja da li Lukač zaista smatra da na njega može biti izvršen atentat i da li je to prijavio, odgovorio je: “Ne bi me iznenadilo. Način na koji djeluju ti krugovi vrlo je ozbiljan, od njih se može sve očekivati. A što se tiče prijavljivanja, kome da prijavim, samom sebi? “.

Govoreći o sigurnosnim prijetnjama i izazovima u FBiH Lukač je rekao i da policija radi na slučaju pljačke novčane pošiljke Unicredit banke iz oktobra 2010. godine, koju naziva “pljačkom stoljeća”.