Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Preduzećemo sve što je potrebno da ne bude narušavanja javnog reda i mira u Srebrenici

dragan-lukac-mup-rs11

Prošireni kolegijum Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je između ostalog razmatrao, obezbjeđivanje skupa u Srebrenici, 11. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a rekao je da se kao i svake godine MUP “uključuje sa svim svojim kapacitetima na obezbjeđenju komemorativnog skupa u Potočarima i kao i marša koji se organizuje povodom tog skupa”.

“Svakako ćemo preduzeti u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH, kao i svake godine sve ono to je potrebno da se to održi u najboljem redu i miru i da ne dođe do bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira i do eventualno drugih prekršaja ili krivičnih djela”, rekao je Lukač.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je nakon sumiranja informacije o stanju bezbjednosti zaključeno da ima dosta pozitivnih pomaka.

“Krivična djela su u opadanju 7,2 posto, a opšti kirminalitet je u padu za 9,4 posto. I ostali pokazatelji pokazuju poboljšanje, po pitanju javnog reda i mira, teših krivičnih djela, da je kriminalitet u RS-u uveliko u opadanju”, rekao je Lukač i naglasio da će policija nastaviti sa aktivnostima kako bi postigli još bolje rezultate.

Darko Ćulum, direktor Policije RS-a izrazio je zadovoljstvo zbog povoljnog stanja bezbjednosti, u prvih pet mjeseci ove godine, kao i činjenicom što nije bilo krivičnih djela koja bi uznemirila javnost i uticala na osjećaj nesigurnosti građana. Istakao je i da rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 78,3 posto, navodeći da je u ovom periodu izvršeno šest ubistava i da su sva rasvjetljena.

Govoreći o današnjem hapšenju Mirka Stojčinovića, bivšeg zamjenika praobranioca RS-a Lukač je rekao da Uprava za organizovani i teški kiriminalitet MUP-a RS već duži period sprovodi istragu protiv Stojčinovića.

Lukač je rekao da je hapšenje i istraga sprovedeno u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, ne navodeći za koliku se štetu Stojčinović sumnjiči obzirom da je istraga u toku.

Prema njegovim riječima hapšenje Stojčinovića u vezi je sa zloupotrebom ovlaštenja u preduzećima “Naš dom” i “AD građa”.