Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukač: Sistem koordinacije mora dobiti zeleno svjetlo MUP-a RS

mektic lukac (2)

Ministar untrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da između bezbjednosnih agencija mora postojati bolja koordinacija u borbi protiv terorizma, ali da sistem koordinacije mora dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Komentarišući najavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića da će u Savjetu ministara biti donesena odluka koja će definitivno riješiti problem loše koordinacije, nadležnosti i preklapanja rada policijskih agencija, Lukač je rekao da nije upoznat sa tim.

“Mi zaista ne znamo kakav je model koji pominje Mektić i bio bi red da smo s tim upoznati. Mora postojati bolja koordinacija između bezbjednosnih agencija, ali MUP Republike Srpske i Srpska moraju dati saglasnost na tu odluku o kojoj govori Mektić”, istakao je Lukač.

On je za “Glas Srpske” rekao da, što se tiče Srpske, reforma policije je davno završena i da se može razgovarati samo o saradnji.

“Što se tiče koordinacije rada, postoji Udarna grupa za borbu protiv terorizma i održano je nekoliko sastanaka na kojima su učestvovali predstavnici MUP-a RS. Kada je riječ o Operativnoj grupi za borbu protiv terorizma, ona se nikada nije sastala iako smo mi tražili da bude formirana odmah nakon terorističkog napada u Zvorniku. Na posljednjem sastanku Udarne grupe bilo je riječi o Operativnoj grupi i mi smo tada tvrdili, a i sada tvrdimo da nema prave koordinacije između bezbjednosnih agencija u BiH”, naglasio je Lukač.

On ističe da nisu učinjeni napori da koordinacija bude poboljšana, odnosno da Operativna grupa za borbu protiv terorizma bude uspostavljena na pravi način.

Mektić je prije dva dana rekao da su u najnovijem izvještaju Stejt departmenta o terorizmu pozitivno ocijenjeni napori, mjere i radnje koje čine institucije i vlasti u BiH na tom planu, ali da je u jednom dijelu izražena rezerva koja se odnosi na ukupan broj policijskih agencija u BiH, preklapanje njihovih nadležnosti i koordinacija.

On je naveo da je razgovarao sa zvaničnikom Stejt departmena koji prati tu oblast Rafijem Gregorijanom i da mu je rekao da će u Savjetu ministara BiH donijeti odluku koja će definitivno riješiti pitanje koordinacije i pitanje nadležnosti te da neće dolaziti do preklapanja.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mektić je pojašnjavao ovu svoju izjavu, tvrdeći da se ne razgovara ni o kakvoj reformi policije, već da je potrebno utvrditi način međusobne koordinacije 18 bezbjednosnih agencija u BiH kada je riječ o borbi protiv terorizma.