Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski tunel u pet mjeseci posjetilo oko 42.000 ljudi

Obogaćen sadržaj sarajevskog Tunela spasa

Spomenički kompleks Tunela D-B u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo je oko 42.000 posjetilaca, potvrdio je Feni rukovodilac Odsjeka za organizaciju manifestacija u Fondu memorijala Hamdija Hasanović.

– Od tog broja oko 34.301 posjetilac je platio kartu, a ostatak su učenici koji su posjetili Tunel povodom Dana otvorenih vrata. Najviše je učenika s područja kantona Sarajevo, ali je bilo i učenika iz drugih kantona u FBiH- kazao je Hasanović.

Uposlenik Fonda memorijala Edis Kolar rekao je Feni da “posjetilaca ima mnogo, te da je ove godine znatno veći broj nego prošle godine”.

– Zadovoljni smo posjetom i posjetioci Tunela su najvećim dijelom stranci. Strani turisti dolaze iz cijelog svijega. Uglavnom su to turisti iz Turske, arapskih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Japana, Kine, Južne Afrike-dodao je Kolar.

Kolar je istakao da svake godine tokom dana otvorenih vrata Tunel posjeti veliki broj devetih razreda osnovnih škola iz Kantona Sarajevo.

– Ove godine smo imali i učenike iz škola iz drugih kantona u Federaciji BiH. Učenicima je obezbijeđen besplatan ulazak, historijski sat o tunelu, ratu, te predavanje o neeksplodiranim ubojnim sredstvima- rekao je Kolar.

Podsjetio je da je tunel renoviran u januaru te da je tada predstavljena nova stalna muzejska postavka, koja je ustvari oplemenjena novim predmetima i eksponatima iz tog perioda, a autentični videomaterijali, koji su sastavni dio stalne muzejske postavke, načinjeni su u periodu opsade na autentičnoj lokaciji objekta D-B.

– Renovirali smo 25 metara koji je u funkciji i koje posjetioci mogu da prođu. U postavku su ugrađeni neki elementi kao što su originalni dokumenti vezani za kopanje tunela, koji smo uspjeli da prikupimo tokom zime. Također smo ubacili i nove autentične snimke iz tog vremena, ili s piste ili snimke koji su nastali u tunelu, kazao je Kolar.

Istakao je da je “u januaru napravljena i soba za preživljavanje – odnosno dnevni boravak i posjetioci mogu da vide kako je izgledala jedna soba za život u Sarajevu i šta joj je sve bilo potrebno”.

Tunel je tokom ljetnog perioda otvoren svaki dan od 9.00 do 16.30 sati.