Lukač: Sve agencije sarađuju na osiguranju skupa u Potočarima 11. jula

srebrenica-policija-tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) preduzelo je sve sigurnosne mjere  da bi komemoracija 11. jula stradalim Bošnjacima u Potočarima kod Srebrenice protekla bez problema, potvrdio je danas resorni ministar Dragan Lukač.

– S obzirom na to da imamo veliko iskustvo iz proteklih godina, nadamo se i da će ovogodišnji skup proteći bez problema – kazao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.

Osim MUPRS-a, u sigurnosnim priprema učestvuju i predstavnici drugih policijskih agencija u BiH.

Ranije je formiran Štab akcije „Srebrenica 2016“, u čijem radu učestvuju predstavnici sigurnosnih agencija u BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e, OSA/OBA, MUP-a FBiH, MUP-a Kantona Tuzla, Policije Distrikta Brčko, Granična policija, ICITAP, EUFOR, te predstavnici LOT Bratunac, koji će preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Lukač je rekao da će broj policajaca koji će učestvovati u osiguranju komemoracije 11. jula zavisiti od konačne procjene broja prisutnih tog dana u Potočarima.

– U svakom slučaju bit će angažovan dovoljan broj policajaca, jer nam je cilj da sve prođe u najboljem redu, kako je i bilo proteklih godina, izuzev prošle godine, imajući u vidu šta se dogodilo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici – rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Na jučerašnjem sastanku Štaba akcije „Srebrenica“, koji je zasjedao u Centru javne bezbjednosti Bijeljina, istaknuto je da se pripreme za osiguranje komemorativnog skupa u Potočarima i „Marša mira“, koje provodi Štab akcije, kao i druge sigurnosne agencije, provode po planu.

Osim toga, donesene su određene  smjernice kojima su definirane dalje aktivnosti kako bi oba skupa prošla sigurno.

Također, prisutni na sastanku su informrani o aktivnostima koje preduzima Organizacioni odbor za obilježavanje 21. godišnjice stradanja Bošnjaka.