Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zrak.ekoakcija

Lukavac jutros najzagađeniji, zrak označen kao “veoma nezdrav”

lukavac zagadjenost

Kada indeks prelazi 200 smatra se veoma nezdravim i tada je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovništva

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH i jutros je visoka i može imati negativan uticaj na zdravlje građana, a najzagađeniji je Lukavac, podaci su sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Indeks kvaliteta vazduha 284, izmjeren u Lukavcu u 7.00 časova, označen je kao veoma nezdrav.

Kada indeks prelazi 200 smatra se veoma nezdravim i tada je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe stanovništva.

“Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani”, navodi se na sajtu u opisu ovog indeksa.

Indeks kvaliteta vazduha u Ilijašu jutros je iznosio 199, u Zenici 180 i Tuzli 174, što je okarakterisano kao nezdrav i potencijalno opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana.

Vazduh nezdrav za osjetljive kategorije jutros u 7.00 časova bio je u Goraždu sa indeksom kvaliteta vazduha od 150, Sarajevu 132 i Jajcu 106, dok su umjereno zagađeni Kakanj i Banovići.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je Srni u Udruženju “Eko akcija” u Sarajevu.