Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pročitana optužnica

Lukić ponovo želi na optuženičku klupu sa Dodikom. Sutkinja: Sačekat ćemo s tim

lukić
Foto: Almir Razić/FENA

Lukić je na pitanje sutkinje Uzunović rekao da razumije šta mu se stavlja na teret

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane, počelo je suđenje Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske koji je optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Sutkinja Sena Uzunović je na početku ročišta navela kako se Sud BiH još nije očitovao o prijedlogu Lukićeve Odbrane za spajanje s predmetom Milorada Dodika, s kojim je Lukić bio prvobitno optužen. Predmet je razdvojen zbog Lukićevog zdravstvenog stanja, a sutkinja Uzunović je objasnila da odluka može biti donesena nakon što oba predmeta budu u fazi suđenja.

Branilac Miljkan Pucar rekao je kako je njegov branjenik relativno stabilnog zdravstvenog stanja i da može pratiti suđenje.

Za šta se tereti Lukić

Tužilaštvo BiH tereti Lukića da je, kao službena osoba, potpisao obrazac kojim je omogućio da ranije usvojene odluke Narodne skupštine – Odluku o neobjavljivanju odluka Ustavnog Suda BiH i Odluku prema kojoj Službeni glasnik ovog entiteta nije u obavezi da objavljuje odluke i bilo koji akt koje donosi visoki predstavnik u BiH – budu objavljene u Službenom glasniku.

“Iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika za BiH obavezujuće i moraju se provoditi, on je propustio odluku da se suzdrži kao službena osoba u institucijama Republike Srpske od njihovog objavljivanja u Službenom glasniku”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo će svoje tvrdnje dokazivati materijalnim dokazima, među kojima su, kako su naveli u sudnici, odluka o imenovanju Lukića na poziciju vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika od 8. jula 2023, statut i pravilnik Službenog glasnika, te izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o izuzetoj dokumentaciji iz ove institucije.

Lukić je na pitanje sutkinje Uzunović rekao da razumije šta mu se stavlja na teret.

Pucar je u uvodnoj riječi kazao kako njegov branjenik ne zna šta mu se stavlja na teret osim da je “potpisao obrazac SG32”. On je optužnicu nazvao “klasičnim napadom na ustavni poredak”, te je dodao kako “gospodin Schmidt nema ovlaštenja da donosi zakone”.

Osporava Schmidta

“Osporavam da Schmidt ima to ovlaštenje. Da bi Schmidt mogao da donosi zakone, neophodna mu je potvrda Savjeta bezbjednosti da može obnašati funkciju visokog predstavnika. On nema potvrdu ni PIC-a [Vijeća za provedbu mira] ni Savjeta bezbjednosti”, rekao je Pucar.

Prema njegovim riječima, Lukić je bio dužan da provede odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ono što donese Narodna skupština mora da se objavi u Službenom glasniku. Ako se to ne uradi, to je krivično djelo, za koje je propisana zatvorska kazna”, rekao je Pucar i dodao kako će to dokazati, kao i da je Krivični zakon Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH.

Sutkinja Uzunović je navela kako Sud još nije donio odluku o zahtjevu Odbrane Milorada Dodika za njeno izuzeće.

“Neovisno od činjenice da li će do spajanja predmeta doći, ja vas pozivam na ročište 6. marta, kada je zakazano suđenje Miloradu Dodiku i kada će biti saslušana četiri svjedoka”, kazala je Uznović i dodala kako odluka o spajanju predmeta može biti donesena nakon tog ročišta, piše Detektor.