Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivična odgovornost

Lukić potpisao odluke, Dodikov nezakonit ukaz objavljen u Službenom glasniku RS

milos lukic
Foto: RTRS
Miloš Lukić

Lukić je juče rekao da se ne plaši Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je jutros odluke o objavljivanju nezakonitog ukaza predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Republike Srpske.

Lukić je Srni rekao da je potpisao sve neophodne dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsjednika RS o proglašenju zakona, kao i akata i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ukaz je potom danas objavljen u Službenom glasniku.

ukaz
Foto: Nezavisne novine

“Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku”, rekao je Lukić.

On je dodao da na ovom planu ne treba praviti veliku priču i dizati prašinu, jer je “riječ o još jednom radnom danu u Službenom glasniku”.

Lukić je juče rekao da se ne plaši Christiana Schmidta i da je Službeni glasnik, kao i “sve institucije Republike Srpske, stariji od Ureda visokog predstavnika i za sve u Republici Srpskoj mnogo važniji”.