Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nacrtani" uslovi

Lutrija BiH namjestila tender kako bi klubovi Sarajevo i Željezničar dobili novac

sarajevo zeljo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Naime, uvjeti koji su postavljeni u tenderskoj dokumentaciji jasno su ukazivali na to da ih mogu ispuniti samo navedeni sarajevski fudbalski klubovi

Lutrija Bosne i Hercegovine uspješno je provela tender za oglašavanje putem fudbalskih klubova koji nastupaju u Wwin ligi BiH, nekadašnjoj M:Tel Premijer ligi BiH. Dva ugovora, vrijedna po tačno 34.995 KM i 34.999,90 KM bez PDV-a, zaključena su 16. februara sa sarajevskim fudbalskim klubovima Željezničar i Sarajevo, piše portal PratimoTendere.

Ono što je sporno u cijeloj priči jeste to što je ovaj tender bio namješten. Naime, uvjeti koji su postavljeni u tenderskoj dokumentaciji jasno su ukazivali na to da ih mogu ispuniti samo navedeni sarajevski fudbalski klubovi.

Podsjetimo, u fudbalskoj Wwin ligi BiH takmiči se devet klubova koji igraju domaće utakmice na području Federacije BiH. Tenderom, odnosno prvim lotom, tražilo se da fudbalski klub ima minimalno 180.000 pratilaca na Facebook stranici kluba. Jedina dva kluba koja su imaju više od 180.000 pratilaca su FK Željezničar i FK Sarajevo.

Dalje, drugim lotom tražilo se da fudbalski klub ima minimalno 60.000 gledalaca na domaćim utakmicama u tekućoj sezoni. Klubovi su do raspisivanja tendera odigrali po devet domaćih utakmica, a više od 60.000 gledalaca na svojim utakmicama okupio je jedino FK Sarajevo.

S obzirom na sve navedeno, naveli smo u ranije objavljenom tekstu, može se očekivati da će po jedan lot biti dodijeljen sarajevskim fudbalskim klubovima, što se na kraju ispostavilo tačnim.