BiH

posjeta ministra

Mađarska donirala vakcine za lokalne uposlenike EUFOR-a u Sarajevu

07/07/2021

Platzer je istakao da se većina vojnika u misiji vakcinisala, ali da u EUFOR-u rade i brojni civili koji sarađuju sa vojnicima

Mađarski ministar odbrane Tibor Benko posjetio je EUFOR-ovu bazu u Butmiru gdje je uručio donaciju vakcina protiv koronavirusa za lokalne uposlenike koju je osigurala mađarska vlada.

– Ovog nevidljivog neprijatelja ne možemo pobijediti vojnim sredstvima, možemo samo vakcinacijom i zato je Vlada Mađarske odlučila dati donaciju za ljude u BiH koji rade zajedno sa našim mirovnjacima, kako bi i oni bili zaštićeni od bolesti – poručio je Benko.

Pozvao je sve koji su u prilici da se vakcinišu da to i urade jer je to, naglasio je, jedini način da svi budu sigurni.

Rekao je i da mađarski vojnici koji služe u misiji u BiH daju sve od sebe kako bi pomogli da se mir i stabilnost održe i da se promovira daljnji napredak.

Donaciju su preuzeli generalmajor Alexander Platzer, zapovjednik misije EUFOR-a u BiH i zamjenik državnog ministra odbrane Mijo Krešić.

Platzer je istakao da se većina vojnika u misiji vakcinisala, ali da u EUFOR-u rade i brojni civili koji sarađuju sa vojnicima.

– Naporno smo radili da i njima omogućimo vakcine, pokrenuli smo pitanje u okviru međunarodne zajednice s obzirom da mi ne možemo kupiti vakcine – istakao je Platzer te dodao da je Mađarska obratila pažnju na njihove potrebe i odmah reagovala.

To, naveo je, pokazuje visok stepen osjećaja odgovornosti za misiju u cjelini.

Krešić je također kazao da je ovim činom potvrđeno prijateljstvo. Istakao je i da posebno ohrabruje potpora koju Mađarska pruža BiH na putu ka EU.

Vakcinacija je uslijedila odmah nakon što je donacija uručena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.