potpisan memorandum

Saradnja MKCK i Instituta za nestale osobe u BiH u procesu traženja nestalih

DSC_0658 (002)

MKCK je dobio pristup ili informacije iz arhiva njemačkog Ministarstva odbrane, Zapadnoevropske unije i Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, pored već dostupnih arhiva Kanade, Danske, Nizozemske, Poljske, Francuske, Evropske komisije, Italije, NATO-a i UNHCR-a

Međunarodni komitet Crvenog krsta Bosne i Hercegovine (MKCK) i Institut za nestale osobe (INO) u BiH danas su potpisali Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj jačanje saradnje tih dviju institucija u nekoliko segmenata ključnih za traženje 7.601 osobe koje se još vode kao nestale uslijed sukoba u Bosni i Hercegovini.

Sporazumom se između ostalog regulišu aktivnosti vezane za pretragu baza podataka i arhiva relevantnih međunarodnih organizacija i institucija koju sprovodi MKCK, u cilju pronalaženja informacije koje bi pomogle rasvjetljavanju sudbine i mjesta gdje se nalaze nestale osobe.

Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup mnogim međunarodnim arhivima i pretražuje ih kako bi pronašao informacije o potencijalnim lokacijama masovnih i individualnih grobnica. Najveća je arhiva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) u Hagu.

Dodatno, MKCK je dobio pristup ili informacije iz arhiva njemačkog Ministarstva odbrane, Zapadnoevropske unije i Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, pored već dostupnih arhiva Kanade, Danske, Nizozemske, Poljske, Francuske, Evropske komisije, Italije, NATO-a i UNHCR-a.

– U okviru pretrage arhiva, naši istražitelji su do sada izvršili pretragu ukupno 2.907 imena nestalih osoba i pronašli smo neke podatke vezane za oko 50 posto tih imena. Ukupno smo prikupili 50.000 stranica dokumentacije iz tih arhiva. To ne znaci da će te informacije automatski dovesti do otkrića grobnica, ali sigurno mogu pomoći u tom procesu – kazao je šef delegacije MKCK Elmir Camić.

Kako bi se ubrzao proces traženja, Camić naglašava da međunarodne arhive nisu dovoljne, te da je potrebno osigurati i pristup domaćim arhivima.

U okviru petogodišnje strategija za nestale osobe i njihove porodice, MKCK je pored pretrage arhiva uključio i podršku Institutu za nestale osobe. U skladu s tim, memorandumom su definisani i dijelovi saradnje koji se odnosne na jačanje kapaciteta Instituta.

– Današnjim potpisivanjem Memoranduma našu saradnju podižemo na još već nivo, a naša intenzivna saradnja i međusobna podrška zasigurno će osnažiti naše napore u rasvjetljavanju sudbine 7.600 nestalih lica u Bosni i Hercegovini za kojima se još uvijek traga – kazao je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe u BiH Nikola Perišić.

On je ujedno izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma o razumijevanju, te zahvalio MKCK na dosadašnjoj saradnji i podršci, što se posebno odnosi na pretrage i pristup međunarodnim arhivama, jačanju analitičkih sposobnosti terenskih istražitelja, kontinuiranu materijalno-tehničku podršku kao i pružanje psiho-socijalne podrške operativnom osoblju Instituta.

U Bosni i Hercegovini se još traga za 7.601 nestalom osobom. Njihove porodice već više od dvadeset i pet godina žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih niti gdje se oni nalaze. Najveću prepreku njihovom pronalasku predstavlja nedostatak vjerodostojnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama. Zajedničkim naporima, obje institucije nastavljaju apelovati na vlasti u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze, kako prema Institutu za nestale osobe, tako i prema porodicama nestalih, saopćeno je iz MKCK.