Magacin Kabare sa mladima iz bh. gradova priprema dokumentarac “Djeca mira”

magacin-kabare123

Udruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti Magacin Kabare iz Sarajeva, uz podršku Američke ambasade u BiH, od aprila do decembra ove godine realizuje projekt “Djeca mira” namijenjen mladima, odnosno generacijama koje su rođene nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovaj projekt okuplja mlade iz šest gradova BiH (Tomislavgrad, Mostar, Srebrenica, Zvornik, Sarajevo i Bijeljina), koji sa voditeljem radionice i gostujućim edukatorima razgovaraju o problemima društvene svakodnevnice, te kroz vlastitu prizmu daju mišljenja o svome životu, gradu i državi u budućnosti.

Do sada, realizovane su radionice u Tomislavgradu i Mostaru u saradnji sa partnerskim organizacijama Vijeće mladih općine Tomislavgrad i Vijeće mladih grada Mostara. Edukatori radionica su bili vizualni umjetnik Bojan Stojčić i redatelj Emir Kapetanović, uz podršku kolumniste Ivana Šušnjara i Omera Hodžića, stand up komičara.

– Svi mi imamo stereotipe jedni o drugima. U BiH se u pravilu govori o stereotipima na liniji urbano-ruralno ili sveprisutnim međunacionalnim stereotipima. Nešto manji stereotipi su oni međuopćinski, lokalni. Međutim ono što sam doživio na radionici je jedna potpuno druga slika. Mladi koje sam taj dan upoznao tek su mi srušili stereotipe koje sam imao. Očekivao sam u pravilu mučne razgovore o besmislu života u tom kraju i nisam se namjeravao zadržati dulje od dva sata. Na kraju sam ostao gotovo cijeli dan družeći se s njima – kazao je Ivan Šušnjar nakon radionice u Tomislavgradu.

Radionice “Djeca mira” bit će nastavljene 19. septembra u Srebrenici u partnerstvu sa “Omladinskim centrom – Prijatelji Srebrenice” gdje će domaćin biti Muamer Ćivić, gitarista i pjevač srebreničkog benda Afera, a naredni dan edukatori Magacin Kabarea će provesti sa mladima Zvornika uz domaćina Đorđa Deurića, voditelja Doma omladine Zvornik.

Na kraju svake radionice, učesnici zasebno prezentiraju svoj rad ostatku grupe, te temelju glasova cijele grupe i edukatora donose odluku o pobjedniku koji će učestvovati u velikom performansu i dokumentarnom filmu “Djeca mira”, koji će premijerno biti prikazan u Mostaru, na datum obilježavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Magacin Kabarea.