Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Da li su policijski službenici osigurani?

sasa magazinovic (3)

Nakon što je Saša Magazinović, poslanik SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslaničkim pitanjem u fokus javnosti stavio problem navodnog nepostojanja kolektivnog osiguranja za pripadnike OS BiH, pojavile su se informacije da ni službenici sa policijskim ovlaštenjem i zaposleni u agencijama za provođenje zakona nisu osigurani. Magazinović je opet reagovao, ovaj put pitanjem za ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Saša Magazinović nedavno je postavio pitanje ministrici odbrane BiH Marini Pendeš vezano za indicije da pripadnici Oružanih snaga BiH Nedeljko Radić i Armin Salkić, koji su izgubili život u terorističkom napadu u Rajlovcu, nisu bili osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja. Iako zvaničan odgovor na ovo i druga pitanja vezana za brigu za porodice poginulih još uvijek nije stigao, u medijima se pojavila informacija da je iz Ministarstva odbrane BiH potvrđeno da pripadnici OS BiH nemaju kolektivno osiguranje.

Istovremeno su se u javnosti pojavile, za sada zvanično nepotvrđene informacije, o tome da i zaposleni u agencijama za provođenje zakona nisu osigurani po ovom osnovu. Poslanik Magazinović odmah je reagovao i obratio se ministru sigurnosti Draganu Mektiću sa zahtjevom za odgovor na pitanje da li su službenici sa policijskim ovlaštenjima, kao i drugi uposleni u agencijama za provođenje zakona osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

U obrazloženju pitanja, između ostaloga, Magazinović navodi da se radi o osobama čiji je posao složen, odgovoran, a nerijetko i opasan, te je veoma važno da Parlament BiH, ali i javnost dobije jasnu sliku uslova u kojima obavljaju svoje radne zadatke, a čiji je jedan segment i postojanje ili nepostojanje osiguranja.