Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strazbur

Magazinović: Glasat ću za članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Foto: X

Ističe da se u samom mišljenju navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Europe ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope Saša Magazinović najavio je da će danas u Strasbourgu, prilikom izjašnjavanja o mišljenju o članstvu Kosova u Vijeću Evrope, glasati na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope.

-Ako usvojimo ovo mišljenje stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara gdje države članice predstavljaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strasbourgu. Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osjete napredak u vladavini prava – napisao je Magazinović na društvenim mrežama.

Ističe da se u samom mišljenju navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Europe ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

-Volio bih da i Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo sa ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju – zaključio je Magazinović.