Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF

Za Dan planete Zemlje besplatan dokumentarac “Plastična fantazija” u kinu Meeting Point

plasticna fantazija
Foto: Screenshot

Sarajevo Film Festival obilježavanjem Dana planete Zemlje želi doprinijeti podizanju ekološke svijesti te naglasiti važnost zajedničke odgovornosti u zaštiti okoliša

Besplatnom projekcijom ekološkog dokumentarca „Plastična fantazija“ Sarajevo Film Festival će u ponedjeljak, 22. aprila obilježiti Dan planete Zemlje.

Film „Plastična fantazija“ bit će prikazan u ponedjeljak u 17 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

Ekološki dokumentarac „Plastična fantazija“ njemačke rediteljice Ise Willinger istražuje globalnu krizu uzrokovanu plastikom. Kroz ovaj angažirani film upoznajemo se sa lobistima, znanstvenicima i aktivistima koji se bore protiv katastrofalne proizvodnje plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažiran i temeljito istražen dokumentarni film.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila u cilju podizanja svijesti o problemima vezanim za globalno onečišćenje životne sredine.

Zvanična tema Dana planete Zemlje 2024. godine je „Planeta protiv plastike“ s kojom se zahtijeva da se proizvodnja plastike u svijetu smanji za 60% do 2040. godine, a krajnji cilj za sve nas je da gradimo budućnost bez plastike za generacije koje dolaze. Plastika nije samo ekološki problem već i ozbiljna prijetnja ljudskom zdravlju. Plastika se razgrađuje u mikroplastiku i pri tome oslobađa otrovne hemikalije u našu hranu, izvore vode i zrak koji udišemo. U posljednjih deset godina proizvedeno je više plastike nego u cijelom 20. vijeku.

Sarajevo Film Festival obilježavanjem Dana planete Zemlje želi doprinijeti podizanju ekološke svijesti te naglasiti važnost zajedničke odgovornosti u zaštiti okoliša.

Projekcija filma održava se u sklopu Proljetnog izdanja Mreže festivala Jadranske regije, u okviru programa Ecoscope koji je osmišjen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).