Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Izbaciti vjerska i etnička obilježja iz škola

BiH

sasa_magazinovic

Bosna i Hercegovina je u Izvještaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) okarakterizirana kao zemlja sa etničkom segregacijom u obrazovnom sistemu, a ovaj dokument predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i član Komiteta za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Saša Magazinović smatra upozoravajućim.

U saopćenju je ocijenio da je u ovom dokumentu napravljen objektivan prikaz stanja, dodajući da ga treba shvatiti kao važnu zadaću za bh. političare jer upozorava na sistemsku diskriminaciju u bh. društvu.

Magazinović je najavio da će insistirati na provedbi preporuke iz Izvještaja kojom se vlastima u BiH poručuje da svi oblici segregacije u školama moraju prestati, uključujući “dvije škole pod jednim krovom” i monoetničke škole.

Također, ističe da se zajedničko jezgro nastavnog plana i programa treba u potpunosti primjenjivati i dalje razraditi, te da vlasti trebaju osigurati inkluzivno i nediskriminirajuće okruženje za učenje u svim školama što uključuje i uklanjanje svih simbola koji predstavljaju etničku ili vjersku pristrasnost.

Kao neko ko je pokretao raspravu o temi nacionalnih tenzija i govora mržnje i inicirao izmjene zakona, Magazinović je izrazio saglasnost sa ocjenom iz Izvještaja koji kaže da su međuetničke tenzije i govor mržnje u BiH i dalje visoki.

Uz navođenje činjenice da je govor mržnje korak koji prethodi nasilju, kroz Izvještaj se naglašava i velika odgovornost medija u borbi protiv govora mržnje, ali ističe i činjenica da upravo neki od medija šire govor mržnje, upozorio je Magazinović u saopćenju SDP-a.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je nezavisno tijelo Vijeća Evrope za praćenje ljudskih prava, specijalizirano za pitanja koja se odnose na rasizam i netoleranciju. Ovo je treći izvještaj o BiH.