Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik SDP-a

Magazinović: Izmjenama Izbornog zakona BiH ukinuti duple funkcije

sasa magazinovic
Saša Magazinović

Magazinović je precizirao da bi to bilo moguće uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom u toku mandata na zahtjev poslanika u bilo kojim okolnostima

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas u Sarajevu da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog za izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi bile ukinute duple funkcije.

Naveo je da je poznato da Vlada FBiH nije bila formirana dvije godine i da se jako dugo čekalo i na formiranje Vijeća ministara BiH, a za to vrijeme su isti ljudi obnašali funkije i poslanika i ministara.

Magazinović je istakao da, iako bh. zakoni predviđaju nespojivost tih funkcija, pred prošle izbore je napravljen izuzetak u takvim slučajevima slučajevima što sad očigledno postaje pravilo.

– Fizički je nemoguće obavljati te dvije funkcije kvalitetno i zato ovaj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđa mogućnost da mandat bude stavljen u stanje mirovanja – rekao je Magazinović.

Pojasnio je da to znači da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje, a da funkciju poslanika obnaša prvi slijedeći sa liste dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Magazinović je precizirao da bi to bilo moguće uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom u toku mandata na zahtjev poslanika u bilo kojim okolnostima.