BiH

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH

Magazinović: Jedna osoba ne može biti i ministar i poslanik, to najviše iritira javnost

14/10/2020

Prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija istovremeno, podržala je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) kazao je danas da Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH propisuje da jedna osoba ne može istovremeno imati više funkcija, u konkretnom slučaju da ne može biti ministar i poslanik u isto vrijeme.

– To najviše iritira javnost, a to je omogućeno Izbornim zakonom BiH kako bi se prelazni period između formiranja vlasti učinio fleksibilnim, ali to je preraslo u praksu koja traje već dvije godine – kazao je.

S druge strane, dodao je, osoba ne može obavljati dva posla na kvalitetan način i to je razlog što taj prijedlog podržavaju i oni koji se nalaze u toj situaciji, ne svojom voljom već sticajem okolnosti.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se ukida mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija istovremeno, podržala je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Time su stvoreni uvjeti da se o zakonu izjasne poslanici na sjednici koja će biti održana sutra. Predlagač ovih izmjena Izbornog zakona je poslanik Saša Magazinović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.