Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Istražne komisije

Gordana Tadić najavila da neće odgovarati na pitanja Dragana Mektića

tadic istrazna

Glavna tužiteljica je prvo tražila da Mektić ne prisustvuje sjednici, a kada je Komisija obrazložila zbog čega ne može ispuniti njen zahtjev, Tadić je rekla da onda neće odgovarati na Mektićeva pitanja, te najavila da će napustiti sjednicu ukoliko je “taj zastupnik” bude nešto pitao

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH nije prihvatila zahtjev glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić da Dragan Mektić, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i član ove komisije ne prisustvuje današnjoj sjednici ove Komisije.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Glavna tužiteljica je najavila da neće odgovarati na pitanja člana Komisije Dragana Mektića čije izuzeće s današnje sjednice je ona tražila, iako ga nije imenovala.

Naime, tužiteljica je zatražila da “na sjednici Privremene istražne komisije ne bude prisutan poslanik/član komisije protiv koga se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak pod brojem S1 2 K 034454 20 K zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.”

Mektić je u svom obraćanju na sjednici Komisije kazao zbog čega neće ispoštovati zahtjev glavne tužiteljice.

-S obzirom da pretpostavljam da je glavna tužiteljica mislila na mene, ali ako je već mislila zašto nije napisiala konkretno i sad to stavlja komisiju u dilemu da raspravlja na ovaj način. Trebali ste reći , ko , koga i zašto. Druga stvar, mene je izabrao Parlament BiH, a u Parlament me izabrao narod, pa nema niko pravo da derogira odluke PSBiH. To kad budete imali pravo da preinačujete odluke PSBiH ja ću poštovati. Presumpcija nevinosti je garancija Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Jesam li osuđena osoba, jesam li kriv? Nisam. A, to ćemo vidjeti kako će se završiti. A, to što ste pokušali uraditi to je određena vrsta samovlašća i derogiranja odluke PSBIH koji je najviši organ vlasti. Još jednom želim ponoviti, nama je mandat dao Predstavnički dom PSBiH i da svi koji su pozvani, obavezni su i doći i mi ne možemo mijenjati mandat PSBiH. Ovo je posebna drskost glavne tužiteljice prema Predstavničkom domu. Ne može nas uslovljavati – kazao je Mektić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, nakon što su članovi Komisije pojasnili svoj stav o tome da Dragan Mektić ima mandat da bude na sjednici, ali da se ne govori o predmetu koji se vodi protiv njega, kao što se i inače, podsjetili su članovi Komisije na njihovim sjednicama ne govori o konkretnim predmetima pred pravosuđem, kazala da neće odgovarati „na pitanja tog zastupnika“, te da očekuje kako je kazala da na ovoj sjednici bude zaštićen i „dignitet glavne tužiteljice“, te je dodala da će napustiti sjednicu ukoliko joj “taj zastupnik” bude postavljao pitanja .

Tadić je svoje svjedočenje počela uvodnim izlaganjem u pravosudnim institucijama, nakon čega će odgovarati na konkretna pitanja članova Istražne komisije.

Inače, Komisija je u više navrata pozivala Tadić da se odazove saslušanju, a 30. septembra ponuđeno joj je čak 11 termina, a na koje se mogla odazvati do 15. novembra. Kako saznaje Fokus Tadić je danas uputila prijedlog da danas bude i saslušana, što je Komisija prihvatila.