Magazinović: Neviđeno poniženje države i Granične policije BiH

sasa magazinovic (3)

Zabrinjavajuće loši uslovi rada Granične policije Bosne i Hercegovine potakli su Sašu Magazinovića, zastupnika Parlamentarnoj skupštini BiH i Predsjednika Glavnog odbora SDP BiH, da ova pitanje aktuelizira u parlamentarnim klupama. On traži da se javnost upozna da li postoji analiza stanja i uslova rada Granične policije, te šta je posljednjih godinu dana konkretno urađeno na unaprjeđenju graničnih prelaza i poboljšanja uslova rada Granične policije BiH.

Magazinović upozorava kako na određenim graničnim prelazima naša Granična policija nema čak ni adekvatne osnovne uslove za zadovoljavanje higijenskih i fizioloških potreba, što je neviđeno ponižavanje države i Granične policije Bosne i Hercegovine.

“Kao i ranijih godina, brojni su primjeri neadekvatnih infrastrukturnih pretpostavki, ali i nepoštivanja države i njenih obilježja kroz pocijepane i/ili prljave državne zastave. Imajući sve to u vidu, tražimo odgovor, ali i sugestiju šta Parlamentarna skupština može uraditi da se stanje značajnije poboljša“, kazao je Magazinović.

Pitanje je upućeno direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću, s ciljem da se – kako kaže Magazinović – stane uz ljude koji nose grb ove države na uniformi i preko čijih leđa se lomi nemar i zapostavljanje vlasti.

“Pri tome ne treba zaboraviti da je prema odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH ta koje je nadležna za izgradnju, dogradnju, obnovu, upravljanje i održavenje objekata i infrastrukture na graničnim prelazima. Pozivam predstavnike svih nadležnih institucija da ne pribjegavaju prebacivanju odgovornosti, nego da u okviru svojih mogućnosti učine sve što mogu da unaprijede stanje na graničnim prelazima. Zbog nečijeg nemara i nesposobnosti naši policajci rade u katastrofalnim uslovima. S pravom se možemo zapitati ima li uopšte kraja sramoti koju ova vlast donosi državi i njenim građanima“, ističe Magazinović.