Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBIH

Magazinović pitao Tegeltiju je li ga stid što su građani išli na vakcinaciju u Srbiju

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
10.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Sasa Magazinovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tegeltija je rekao da bi bilo bolje „kad se građani ne bi bavili podnošenjem krivičnih prijava kad ne bi optuživali jedni druge“ nego kad bi vršili pritisak na one koji ne izvršavaju svoje ugovorne obaveze

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu pitao je Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da li ga je stid biti na čelu Vijeća ministara u vrijeme kada su građani BiH „bili primorani u jednom danu voziti stotine kilometara do Beograda kako bi dobili vakcinu i time sebi povećali šansu za život, umjesto da su to pravo dobili u svojoj zemlji“.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Tegeltija se u svom odgovoru Magazinoviću prvo osvrnuo na kako je kazao „ton i način ovog pitanja“ koji su kako je kazao za neku drugu raspravu.

-Nisam sretan jer su građani odlazili u Srbiju – kazao je Tegeltija, koji je potom odbacio svoju i odgovornost kako je rekao njegove partije za nenabavku vakcina, jer prema Tegeltijinoj ocjeni i 80.000 vakcina koje su do sada stigle u BiH došle su zahvaljujući institucijama BiH koje je Tegeltija nazvao neustavnim nazivom „zajedničke“. Također, Tegeltija je rekao da bi bilo bolje „kad se građani ne bi bavili podnošenjem krivičnih prijava kad ne bi optuživali jedni druge“ nego kad bi vršili pritisak na one koji ne izvršavaju svoje ugovorne obaveze, navevši pri tome da su vakcine plaćene preko Covax mehanizma,ali da nisu stigle u naručenoj količini, nego je u zemlju putem tog mehanizma stiglo tek oko 50.000 vakcina.

– Podsjećam vas da te kompanije imaju milionske ugovore s fondovima zdravstvenog g osiguranja i kantona i entiteta ali ne izvršavaju svoje obaveze s isporukom vakcina- rekao je Tegeltija.

Magazinović je izrazio nezadovoljstvo odgovorom predsjedavajućeg Vijeća ministara.

-Broj jedan ne postoje zajedničke institiucije, broj dva slagali ste 23. januara da idete u direktnu nabavku imali ste press konferenciju o tome, broj tri -je li vama jasno koje su razmjere katastrofe, da je jučer umrlo 93, danas 92 ljudi. Da vam približim to. Ovdje je u sali na početku zasjedanja danas bilo 32 ljudi, to,je kao da tri puta iz ove sale svi umru u jednom danu. Je li vama jasno da je od početka pandemije umrlo 6.112 ljudi, živih bića, pa da održimo minut šutnje ovdje bi u Parlamentu šutjeli duže od četiri dana, neki od nas iz poštovanja , neki od vas od stida. Jer trebali ste učiniti, a niste učinili da broj bude manji i nisam zadovoljan odgovorom, pitao sam vas je li Vas stid i jedini tačan odgovor bio bi „da, stid me je .“ Ono što ste rekli nije odgovor na moje pitanje – rekao je Magazinović.