Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubistva Dženana i Davida najbolje ilustriraju situaciju u bh. pravosuđu

Magazinović poručio Tadić: Vi nemate petlju, ali politička mafija i “potkovani” će odgovarati

sasa magazinovic
Saša Magazinović

Imate petlju da mašete prstom. Kome prijetite? Krenite više da hapsite političare. Nemate petlje jer pola vas je na povocu političara. Jedni druge podržavate. Padaju slučajevi gdje imate ličini interes, sklanjate jedni drugima prijave i dođete ovdje mahati prstom, kazao je Magazinović

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u svom obraćanju na današnjoj tematskoj sjednici o pravosuđu u BiH otvoreno je poručio da očekuje da čelnici pravosudnih institucija saopće imena ubica Dženana Memića i Davida Dragičevića. On je kazao da su upravo ova dva slučaja ubistva – Dženana Memića i Davida Dragičevića, najbolja ilustracija gdje se nalazi pravosudni sistem u BiH. Magazinović je podsjetio da se u Sarajevu u slučaju ubistva Dženana Memića vodi proces kao da se radi o saobraćajnoj nesreći.

“Svi znaju da Dženan nije poginuo, nego ubijen. Iza priče stoje najviši pravosudni predstavnici, nestaju dokazi, prijeti se svjedocima, VSTV ne reaguje, Tužilaštvo KS bezuspješno pokušava dokazati da je saobraćajna nesreća, a Sud da je momak ubijen. Zamislite, dokle to ide, da je supruga optuženog izjavila da je Dženana Memića njen suprug udario automobilom, a potom šipkom po glavi. Povukla je tu izjavu, ali ostao je taj trag. Ali i trag dokle se ide. Supruga optuženog je izjavila kasnije da ga njen muž uopšte nije udario, jer je rekla da su joj prijetili, a njenom mužu gurali pištolj u usta. To je slika pravosudnog sistema. Da li je VSTV ikada nešto uradio? Nije. Doktor Alija Čeljo, Dženanovom ocu je saopćio da se radi o udarcu tupim predmetom, ali nikad nije pozvan od strane Tužilaštva da da izjavu”, kazao je Magazinović.

Usred Magazinovićevog izlaganja ustala je glavna tužiteljica Gordana Tadić, kazavši da on ne može govoriti o predmetu koji je otvoren.

Magazinović joj je uzvratio da je sve o čemu on govori već bilo u medijima, te je nastavio s izlaganjem.

“Ja govorim o propustima Tužilaštva za koje ste svi svjesni da postoje. Momak je ubijen, kao David Dragičević u Banjoj Luci. Kako objašnjavate da 100 dana nije pokrenuta istraga za ubistvo Dragičevića? Stotinu dana okruglo?! I istraga je bila bez nadzora Tužilaštva. Jeste li razgovarali gdje je nestao njegov telefon, gdje su nestali spisi? Učestvujete u zaštiti ubica”, kazao je Magazinović.

Pozivajući se na žustro izlaganje glavne tužiteljice Gordane Tadić danas u Parlamentu BiH, Magazinović joj je odgovorio.

“Imate petlju da mašete prstom. Kome prijetite? Krenite više da hapsite političare. Nemate petlje jer pola vas je na povocu političara. Jedni druge podržavate. Padaju slučajevi gdje imate lični interes, sklanjate jedni drugima prijave i dođete ovdje mahati prstom. S ovog mjesta ja vam poručujem, da će doći vrijeme kada će politička mafija odgovarati. U našem pravosuđu ima bandita koji su spremni na sve i oni su rak-rana ovog društva. Na jednoj strani su potkovani, bahati i beskrupulozni, a na drugoj strani tiha masa koja nema petlju da rastjera ovu bagru”, zaključio je Magazinović.