BiH

Magazinović: Problem BiH na evropskom putu nisu susjedi

19/03/2017

Bosna i Hercegovina treba više samopoštovanja i njen ključni problem na evropskom putu nisu susjedi već državni vrh, izjavio je Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Magazinović je kao uvodničar na sesiji Kruga 99 na temu “Evropski put BiH i susjedne države” istakao da je problem državnog vrha u BiH nereagovanje na “omalovažavanje i maltretiranje” od strane susjeda.

“Što nas susjedi više omalovažavaju, što nas više maltretiranju oni su sve tiši, sve ih više poštuju i njihove reakcije izostaju. Na neki način bi se mogao steći utisak da im se to čak i dopada”, kazao je Magazinović i dodao:

“Smatram da nam treba više samopoštovanja i da kad kažemo komšijama da trebaju da nas ostave na miru, da imamo dovoljno svojih problema i bez uplitanja u dnevnu politiku, da to nije ništa ružno, već izraz samopoštovanja. Posljednji istupi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović su jedan od pokazatelja na koji način reaguje naš državni vrh – nikako. Iako smo mi svjesni da je njen politički kapacitet daleko ispod političkog kapaciteta svih prethodnih hrvatskih predsjednika”.

Osvrnuvši se na izjave hrvatske predsjednice da očekuje izmjene Izbornog zakona BiH, Magazinović je rekao da je to isto “kao kad bi mi nju pitali zašto je od njenog dolaska indeks korupcije u Hrvatskoj u porastu i tražili da riješi uzroke tog problema”.

“Niti naš zahtjev može riješiti probleme u Hrvatskoj, niti njen zahtjev može riješiti probleme u BiH. Nažalost, može ih samo zakomplikovati. Međutim, naš ključni problem na evropskom putu nisu naši susjedi, već mi sami i možda ne bi bilo loše da zatražimo da u najhitnijem roku, oni najodgovorniji u državi kažu da li smo odustali od EU agende, jer vladajuće stranke svaka ponaosob ima svoju agendu”, kazao je Magazinović.

Smatra da zajednička agenda treba biti da BiH bude sačuvana u “jednom komadu do 2018. godine”.
Istakao je da je problem u BiH “što ne cijenimo sami sebe” i što se evropskim integracijama bave ljudi koji se u vanjsku politiku “ne razumiju”.

Prof.dr. Lada Sadiković smatra da je srž problema tema izbora 2018. godine i da je ključno da se SAD i Evropa pozabave samom srži problema, a ne samo posljedicama koje oni mogu prouzrokovati.

“Smatram da se nipošto ne smije ići u izbore 2018. godine prije nego što se promijeni politički sistem i prije nego što se osposobi država da samostalno ispunjava svoje međunarodne obaveze”, rekla je Sadiković.

Smatra da je krajnje vrijeme da BiH pokaže da joj je potrebna pomoć ali i da oni, koji joj trebaju pomoći, to urade na pravi način.

“Pozitivna diskriminacija na temelju koje nam EU pomaže ne pruža ključne rezultate. Nismo postigli skoro pa ništa od početka novog procesa, otkada je fokus zbivanja sa izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava prešao na evropski put, jer smo podnijeli aplikaciju za EU. Mislim da je konačno vrijeme da se suočimo sa promjenama i da je konačno sazrelo vrijeme da konačno 22 godine poslije učinimo one izmjene kako bi nova vlada koja će doći 2018. godine mogla da zatekne jedno bolje okruženje, bolji politički sistem i konačno da proizvede odlučujuće rezultate”, ocijenila je Sadiković.

Istakla je da u pogledu reformske agende i prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH gubi milione eura jer “ne možemo da osposobimo ministarstva na državnom nivou, ne možemo da osposobimo da dođe do toga da oformimo zajedničke strategije na državnom nivou”.

“Krajnje je vrijeme da se javna uprava, koja je jedna od težišta na kojima se treba raditi, prestane biti uprava koja je najveća u odnosu na najsiromašniju državu Evrope per capita”, rekla je Sadiković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.